Категории: Варна

Изчезнали преди повече от 60 години миди, отново се срещат във водите на Черно море (ВИДЕО)

Реклама

Български учени при наскоро проведена експедиция във водите на Черно море откриват нещо неочаквано. Популация от вид мида, която е изчезнала от водите на родното море преди повече от половин век. Какви са причините за това неочаквано завръщане? Полезна ли е консумацията на тези миди? Отговорите на тези въпроси ще разберете в следващите редове или във видеото, публикувано тук.

Някои редки видове черноморски миди започват да се завръщат в Черно море. Те винаги са привличали вниманието на хората основно като деликатес. Оказва се обаче, че те имат и доста полезни свойства за организма и дори могат да бъдат използвани в медицината за лечението на редица заболявания.

На този фон последните проучвания на учените от Института по океанология показаха, че освен познатите ни миди в Черно море, се е завърнал и още един изключително рядък вид. При експедиция в Черно море екипът на проф. Валентина Тодорова попада на нещо неочаквано и незабелязано до момента. А именно – рядко срещана популация на вид мида, която е изчезнала преди повече от 60 години.

„Това е мида гребен или на латински flexopecten glaber. Действително в научната литература от 60-те години на миналия век досега няма научни съобщения, които документират обективно присъствието на този вид по нашето крайбрежие“, заяви проф. Тодорова.

За завръщането на мидата гребен учените имат няколко обяснения – първото са климатичните промени и именно това са по-топли зими през последните 10 години.

„Втората причина е, че Черно море вече не страда от ефектите на еутрофикацията т.е. подобрили са се кислородните условия за тази мида и третата вероятна причина е, че популацията на морския хищен охлюв – рапана веноза намалява през последни 10 години, а този хищник се храни с абсолютно всички видове миди“, обясни още проф. Тодорова.

Нещо повече – мидата гребен се оказва и деликатес, а освен това може и да се култивира. „Тя е кулинарен деликатес с високо съдържание на активни биологични вещества, които са полезни за нашето здраве. Тази мида е един изключително перспективен обект за култивиране.

В Черно море към този момент се култивират само два вида миди. Единият е черноморската черна мида, която всъщност е също средиземноморски вид, навлязъл по естествен път през Средиземно море, а другият вид е атлантическата стрида – магалана гигас“, разкри професорът.

Последните изследвания на учените показват, че консумацията на черноморски миди е изключително полезна за организма. „Ние не напразно изследвахме антиоксидантния потенциал, който се дължи най-често на серия и редица фенолни съединения. Ние направихме такъв експеримент и установихме, че водните екстракти от миди са значително богати на тези антиоксидантни вещества. Нашите миди първо съдържат много високи нива на витамин D3, който се води един от мощните имуностимулатори. Пак казвам – около 200% от препоръчвания дневен прием, което е невероятно добър източник“, подчерта доц. Албена Мерджанова от катедра Химия към Медицински Университет – Варна.

Освен силен антиоксидант, мидите спомагат и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. „Защо включвам и сърдечно-съдови заболявания? Тук веднага се намесва факторът, че ние определихме високите нива на Омега 3 мастни киселини. Това нещо, което аз ви казвам – 900 мг. Омега 3 мастни киселини, които са двете важни дълговерижни, се намира в изключително малко морски източници“, поясни Мерджанова.

В Черно море се срещат десетки видове. „Мидите са едни от най-богатите и най-масово разпространените черноморски организми от безгръбначната фауна. Има около или малко повече от 80 вида“, разказа проф. Тодорова.

И въпреки, че са т. нар. филтър на морето, се оказва, че няма причина да ги избягваме. „За наша радост се оказа, че нашите миди са чисти, което позволява спокойно да се консумират, разбира се в умерени количества, тъй като все пак те са сравнително тежка храна“, посъветва Мерджанова.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 9 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 21 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 24 минути

Нов „Черен списък“ във Варна. Важна първа реакция

В редакцията на медия "Нова Варна" постъпи позиция на председателя на Общински съвет-Варна Христо Димитров…

преди 35 минути

Песков: Ще възстановим контрола си над Курска област възможно най-скоро

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че силите на Русия ще възстановят контрола си…

преди 42 минути

Във Варна наказват мъж, повредил машина в автомивка на самообслужване

Наказание е наложено на 31-годишен мъж, който противозаконно е повредил машина на автомивка, съобщават от…

преди 57 минути