Категории: Свят

Румен Радев ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

Реклама

Държавният ни глава ще уважи церемонията по встъпване в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това ще е неговият трети последователен мандат на чело на Южната ни съседка. По протокол, след официалната клетва турският държавен глава ще обяви и състава на правителството.

На церемонията, която ще се проведе следобед в президентския дворец „Бештепе“, ще присъстват двайсет държавни лидери и над 40 министри от други страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също пристига в турската столица.

Ердоган спечели балотажа на президентските избори с 52,18 процента от гласовете срещу кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а Републиканският алианс около неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи стабилно мнозинство в парламента. Това ще бъде трети мандат на Реджеп Тайип Ердоган на президентския пост, но втори след въвеждането на президентската система на управление в Турция. Преди това Ердоган бе избиран за президент на избори през 2014 и 2018 г. Преди да стане държавен глава, Ердоган бе премиер на Турция в продължение на над 11 години.

България и Турция развиват традиционни отношения на добросъседство, като основополагащ документ за отношенията между двете страни е Договорът за приятелство, добросъседство, сътрудничество и сигурност между Република България и Република Турция, подписан на 6 май 1992 година.

Президентът Радев по-рано поздрави Ердоган за преизбирането му, изразявайки увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на турския президент и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа.

Българският държавен глава присъства и на встъпването в длъжност на турския президент след изборната му победа от 2018 година, а през декември миналата година бе на работно посещение в Истанбул по покана на Ердоган. Двамата проведоха среща „на четири очи“ в двореца „Вахдеттин“, сред обсъдените теми на която бяха сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, както и транспортната свързаност между двете държави, припомня БТА.

Ердоган ще бъде президент още 5 години. Според промените в конституцията отпреди 6 години той ръководи и правителството.

С най-голям интерес се очаква назначаването на нов министър на финансите, който да успее да овладее галопиращата инфлация. От вчера започна работа и новият парламент. Той е доминиран от партията на Ердоган и коалиционния й партньор.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 10 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 11 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 12 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 12 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 12 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 12 часа