Категории: Спонсорирани

Как да се погрижим за акумулатора на колата?

Реклама

Всички шофьори ще се съгласят, че неочаквано падналият акумулатор може да причини доста сериозно главоболие. Въпреки че фактори като сурови метеорологични условия и начинът, по който използвате колата си, могат да повлияят на живота на акумулатора ви, все пак можете да предотвратите преждевременното му изтощаване. Средният „живот“ на един акумулатор е сравнително къс – той издържа между три и пет години.

Ако искате да избегнете обаче необходимостта да сменяте своя само след един или два сезона, ето пет лесни начина да удължите живота му.

1. Редовно тествайте напрежението 

Проактивното тестване на акумулатора потенциално може да ви предпази от авария докато сте на пътя. Квалифицирани механици ще могат да извършат тест  вместо вас, но има и удобни начини за това в домашни условия. Най-лесният е да проверите напрежението с помощта на волтметър. Цифровите волтметри са най-лесни за използване, като за най-точно отчитане, завършете теста за напрежение най-малко дванадесет часа, след като колата е била изключена.

Започнете, като свържете положителния проводник на волтметъра към положителния извод на вашия акумулатор и повторете същото с отрицателния проводник. След това ще получите показание за напрежение. Напълно заредено устройство обикновено показва показания между 12,4 и 12,8 волта. Ако отчитането на напрежението е извън тези числа, вероятно то изисква професионална проверка от механик.

2. Не оставяйте колата си неизползвана за дълги периоди от време

Ако колата ви не е карана в продължение на дни (или ако се използва само на кратки пътувания), акумулаторът няма да има достатъчно време за презареждане. Колата ви ще работи по най-добрия начин, когато се използва редовно, така че ако е възможно, карайте я за 30 минути поне веднъж седмично, за да загреете двигателя.

Ако останат неизползвани за няколко седмици, вероятно всички акумулатори ще се нуждаят от внимание, когато запалите следващия път. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че акумулаторът е напълно зареден и да проверите дали нивата на електролита са правилни (ако има подвижни капачки). Ако се съмнявате, свържете се с автомобилен сервиз за допълнителен съвет.

3. Почиствайте редовно

Мръсотията и влагата върху акумулатора могат да причинят изтичане през корпуса, което да е предпоставка за късо съединение. Тази мръсотия на нивото на повърхността може лесно да се отстрани с гъба и суха кърпа. За съжаление, корозията на клемите е често срещана. Корозирали клеми и оловни скоби могат да попречат на потока на електричество през акумулатора. Помолете вашия механик да почисти клемите по време на обслужване, ако е необходимо.

4. Когато двигателят е спрян, не използвайте електронни аксесоари

Поддържането на фаровете и/или вътрешните светлини включени; включването на запалването, за да работи радиото или зарядното, без да стартирате двигателя, може да изтощи акумулатора. Това е така, защото алтернаторът на вашия автомобил се изключва, когато двигателят е изключен, така че електронните аксесоари източват енергия от акумулатора на вашия автомобил.

За да избегнете това, придобийте навика да проверявате дали всичко (най-важното, светлините) е изключено, когато излезете от колата си. Освен това не забравяйте да заключите колата, когато тръгвате. Това не е само от съображения за сигурност –  ако оставите багажник или някоя врата отворена, това може да изтощава акумулатора.

5. Обслужвайте колата си редовно

За да предотвратите възможността от неочаквана повреда, най-добре е вашият автомобилен акумулатор да бъде тестван професионално. При следващoто ходене в сервиз помолете механика да провери дали той е в добро състояние и дали се зарежда правилно.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди един час

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди един час

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди един час

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 4 часа