Категории: АкцентиВарна

Извънредно: Еколог от Одеса алармира какви опасни химикали и отпадъци може да дойдат към морето край Варна

Реклама

Както вече стана ясно, в нощта срещу 6 юни беше взривен язовирът при Каховската ВЕЦ в Украйна. Това предизвика екологична катастрофа, като според еколог потърпевши няма да са само хората в Украйна. Според еколога от Одеса Владислав Балинский химически вещества, отпадъци от гробища и канализация могат да се отекат в Черно море и да дойдат към Румъния и България. Затова екологът предупреди, че е добре да се въздържаме от къпане в морето. „Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след инцидента“, посочи Владислав Балинский

„Ситуацията остава изключително сложна, нивото на наводненията намалява, но нивото на водата е високо – 5 метра. В Херсонска област са наводнени 600 кв. км., от които 32% са на десния бряг, а 68% на другия, временно окупиран от Русия“, разказа пред БНТ губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин. Под вода са 34 населени места, казва още той.

След взривяването на „Каховка“: Обявиха безопасни и чисти ли са плажовете във Варна и по българското Черноморие

Александър Прокудин заяви, че на риск са изложени над 80 населени места, 16 000 жители на десния бряг и 20 000 във временно окупираните територии.

За ситуацията с Каховската ВЕЦ и последствията за Черно море и околната среда след взривяването на язовира пред БНТ говори и екологът от Одеса Владислав Балинский.

„Водата в язовир Каховка вече е под критичното ниво на охладителните водоеми на атомните станции. Напълно унищожен е националният природен парк „Межднестровский“. Сега вече може да се обследва замърсяването на акваторията на Черно море. Има плуващи острови от боклук, в които има огромно количество отломки. Виждал съм такива снимки. Правят ги хората, които живеят там“, разказва той.

По думите на Балинский в момента не е възможно да се направи оценка на мащаба на тази екологична катастрофа.

„Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители“, казва екологът.

На територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има химически замърсители, които са много опасни. По думите на еколога, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години – затова сега те са забранени по целия свят.

„Освен химическите вещества, които са се намирали на дъното язовир Каховка, са отнесени гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населените места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България“, посочи Балинский.

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие.

„За въздуха няма проблем, но по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Очаквам замърсяването на Черно море край Варна да си проличи 5-6 дни след инцидента. Трябва да се следи динамиката на процеса и как ще се разпространява това петно, което върви към Черно море“, предупреди екологът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди 27 минути

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 31 минути

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 36 минути

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 41 минути

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 45 минути

Официално: Йорданка Фандъкова се завръща

Стана ясно, че от ГЕРБ-СДС вече са готови и обявиха част от водачите си в…

преди 49 минути