Категории: Любопитно

Как да отгледаме дафинов лист в саксия?

Реклама

Растението дафинов лист, с ботаническо име Laurus nobilis, е адаптирано към условията на домашната среда и не изисква специални грижи, за да се развива добре. Дафиновият лист е не само чудесна подправка, която може да се използва в различни ястия, но и може да помага при безсъние и да подобряване на имунитета. В статията е описано стъпка по стъпка, с полезни съвети и напътствия, как можем да засадим и отглеждаме това растение в домашни условия, в саксия.

Засаждане и местоположение

За да отгледате дафинов лист, можете да използвате семена или резници от храста. Засаждането става в готов почвен субстрат в глинена или керамична саксия. Растението не е придирчиво относно светлината и почвата, но за неговото развитие е важно да получава достатъчно светлина. Подходящо място за отглеждане е добре осветената част на дома, близо до прозореца. Въпреки че дафиновият лист може да расте и на сянка, за да цъфти и развива пълен аромат, то се нуждае от светлина, съобщава сайтът Актуално.

Грижи за дафиновия лист

Грижите за дафиновия лист са минимални. Важно е да осигурите навременно поливане, като почвата трябва да бъде влажна, но не пренаситена с вода. Растението трябва да бъде пресаждано в по-голяма саксия, когато порасне. Почвата трябва да бъде лека и добре дренирана, за да осигури оптимално проникване на влага и въздух. Неутралната реакция на почвата е предпочитана. За допълнително подхранване и обогатяване на почвата, можете да добавите торф, хумус и въглен.

Избор на саксия

При отглеждането на дафинов лист е препоръчително да се използват глинени или керамични саксии. Пластмасовите саксии не са подходящи, тъй като не осигуряват достатъчна вентилация и дрениране на влагата. Растението изисква просторна саксия с височина от поне 10-15 см, а при пресаждане се избира контейнер 2-3 пъти по-голям от настоящия, около 5-7 см.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 49 минути

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 53 минути

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 60 минути

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 3 часа