Категории: Свят

Медведев: Нищо не ни спира да унищожим подводните комуникационни кабели на враговете си

Реклама

Близкият съюзник на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Медведев заяви днес, че няма причина Москва да не унищожи подводните комуникационни кабели на враговете си. Медведев посочи, че това е така заради „доказано съучастие на западните държави във взривяването на „Северните потоци““.

На 26 септември беше регистриран рязък спад на налягането в двата газопровода и сеизмолозите откриха експлозии, което предизвика вълна от спекулации за саботаж на един от най-важните енергийни коридори на Русия, съобщава Ройтерс.

Все още не е ясно какво точно се е случило, а западните правителства отричат да са замесени. Някои американски и европейски служители първоначално предположиха, че Русия е виновна за взривяването на собствения си газопровод – тълкуване, отхвърлено като идиотско от президента Владимир Путин.

През последните месеци американски вестници, сред които „Вашингтон пост“, „Ню Йорк таймс“ и „Уолстрийт джърнъл“, съобщиха, че Централното разузнавателно управление на САЩ е знаело за украински заговор за атака срещу тръбопроводите. Украинският президент Володимир Зеленски отрече Украйна да ги е атакувала.

„Ако изхождаме от доказаното съучастие на западните държави във взривяването на „Северните потоци“, тогава не ни остават никакви ограничения, дори морални, които да ни попречат да унищожим подводните комуникационни кабели на океанското дъно на нашите врагове“, заяви в Телеграм Медведев, бивш руски президент, който сега е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия.

Подводните кабели, които пресичат световния океан, са се превърнали в артерии на глобалните комуникации. Тяхното значение ги превърна в център на нарастващата геополитическа конкуренция между Китай и Русия, от една страна, и Съединените щати и техните западни съюзници, от друга.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 11 часа