Категории: Черноморие

Отправен е призив към концесионерите на плажовете у нас, във връзка с евентуални замърсявания от Каховка

Реклама

От Министерството на туризма съобщиха, че са в готовност за действия при необходимост във връзка с разрушения язовир в Украйна. Министър Зарица Динкова проведе работна среща и изпрати писмо до концесионерите на плажове, в което ги призовава да сигнализират МОСВ при замърсявания по българското Черноморие от „Нова Каховка“.

Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на плажове, в което ги информира за предприетите действия във връзка със създалата се ситуация след разрушаването на язовирната стена на „Каховка“ и ги призовава за активна позиция при всяка ситуация, в която преценят, че имат нужда от съдействие.

Министър Динкова проведе работна среща още в петък в Министерството на туризма, по време на която беше създадена организация за координирани действия с Министерството на околната среда и водите във връзка с изразените притеснения за потенциална опасност от замърсяване на българското Черноморие.

За тази цел Министерството на туризма изиска ежедневна информация от МОСВ, където постъпват обобщени данни за състоянието на водите в акваторията на Черно море, както и ежеседмична сводка от МВР за безопасността по плажовете по българското крайбрежие.

„Няма данни за замърсяване към момента. За протичането на един успешен и спокоен летен сезон е от изключително значение да опазим непокътнат туристическия продукт на България и всички български черноморски плажове чисти и безопасни за туристите. Разчитаме на партньорството си с Вас и Ви приканваме при всеки случай, в който прецените за необходимо, без колебание да подавате сигнали, за да можем с общи усилия да реагираме своевременно при евентуални признаци на замърсяване по бреговата ни ивица“, пише в писмото, с което министърът се обърна към концесионерите и наемателите, които стопанисват българските плажове.

Сигналите могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg Компетентните екипи на Министерството на туризма са в готовност за съдействие.

Няма данни за замърсяване и превишени стойности към настоящия момент в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите възложи още на 8 юни във връзка с инцидента. Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий.

Въпреки това, Министерството на туризма и компетентните институции – МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Областната администрация на Област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

По актуалните официални данни на Управлението по екология и природни ресурси към Киевската областна държавна администрация основните показатели по екологичната ситуация са в нормални граници и не е констатирано наличие на завишени стойности на замърсяване вследствие на наводненията, причинени от терористичния акт срещу язовир „Каховка“. От официалния информационен портал на „Херсонводоканал“ и „Инфоксводоканал Одеса“ се съобщава, че питейната вода в посочените градове отговаря на необходимите норми. Ежедневните проби показват, че няма замърсяване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди 27 минути

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди 28 минути

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 2 часа

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди 2 часа

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 5 часа