in

Водата, престояла в автомобил, може да е изключително вредна за здравето: По-добре не я пийте

Снимка: Pixabay

Съществуват някои рискове от пиенето на вода, престояла в автомобил, казват експерти. Това е така поради няколко фактора, единият от които е температурата, която се развива в превозното средство в по-горещи дни. Както на повечето от вас сигурно вече е известно, високите температури могат да доведат до отделяне на химикали от пластмасовите бутилки във водата

Бисфенол А (BPA) и фталати са два примера за химикали, които често се срещат в пластмасовите съдове и които могат да имат неблагоприятни последици за здравето, когато се консумират в големи количества, съобщава Актуално.

Освен това продължителното излагане на бутилките за вода на топлина може да създаде условия за размножаване на бактерии. Топлата среда в автомобила може да насърчи развитието на бактерии, особено ако бутилките са били отваряни преди това и са влезли в контакт със заобикалящия ги въздух.

Консумацията на вода, замърсена с бактерии, може да доведе до различни заболявания, като например стомашно-чревни инфекции.

Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание, е възможността водата да застоява. Водата, която е престояла в автомобила за продължителен период от време, може да придобие неприятен вкус или мирис поради абсорбирането на химикали или аромати от околната среда. Тя може също така да загуби освежаващите си качества, което я прави по-малко привлекателна за пиене.

Освен това качеството на водата, използвана за първоначално пълнене на бутилките, може да повлияе на нейната годност за консумация. Ако източникът на вода не е надежден или бутилките се пълнят от неизвестен или нефилтриран кран, водата може да съдържа примеси, като микроорганизми или замърсители, които могат да представляват риск за здравето при поглъщане.

Препоръки:

Ако планирате да носите вода със себе си в колата, препоръчително е да използвате изолирани бутилки от неръждаема стомана или стъкло, тъй като е по-малко вероятно те да отделят вредни химикали или да променят вкуса на водата. Редовно подновявайте запасите си.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/