Категории: България

Асен Василев разкри какво се случва с бюджета за 2023 година (ВИДЕО)

Реклама

Днес се проведе брифинг на финансови министър Асен Василев.  По време на брифинга министърът на финансите разкри какви промени се предвиждат в бюджета

„Планът е новият бюджет да бъде внесен в Народното събрание през първата седмица на юли месец, така че да може да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август“, коментира министърът на финансите Асен Василев на брифинг в ресорното ведомство.

„Бюджетът е разчетен при БВП 184 486 000 млрд., заложен от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,582 млрд. – това е дефицит от 3% на начислена основа и 2,5% на касова”, уточни министър Асен Василев.

„Има няколко основни промени, спрямо бюджета, който беше заложен от служебния кабинет. Първата основна промяна е, че предвиждаме да получим второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, в рамките на тази година. Да напомня, че второто плащане трябваше да бъде изпратено към Брюксел на 31 декември миналата години. Надяваме се оставащите мерки и реформи да бъдат изпълнени до края на септември и плащането да бъде получено в рамките на тази година. Това има отношение към касовата основа, не към начислената“, уточни Василев.

Приложена е и мярката за 100% дивидент. Прогнозите на Финансовото министерство показват, че това са допълнително 780 млн. приходи в бюджета. Предвижда се допълнително увеличение на приходите от НАП и Агенция „Митници”, като по този начин приходната част да достигне до 69, 321 млрд. лв.

„Имаме намаление в разходите и прецизиране на капиталовите разходи. Има спад с почти 1,5 млрд. в перо „Издръжка”, поясни Василев.

Министърът подчерта, че в бюджета, който се очаква да бъде предложен, не са „пипани” разходите за пенсии и заплати. Планирано е и 10% увеличение на заплатите за администрациите, които не са получили такова.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 12 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 12 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 13 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 13 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 13 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 13 часа