in

Варненка забеляза „необичайна“ чайка по брега: Каква всъщност е тази птица?

Кадър: Facebook/Н. Николова

Варненка публикува в мрежата кадри на интересна птица, обикаляща по брега на плажа във Варна. Много хора се зачудиха каква всъщност е тази птица, тъй като е с „тяло на чайка и глава на косер“, както споделя жената.

Това обаче в никакъв случай не е някаква мутация или „волтрон“, а най-обикновена „речна чайка“. Въпреки, че не се среща толкова често, колкото обикновените сребристи чайки, на които варненци са свикнали, наличието на речни чайки не е нещо извънредно.

Дължината на тялото на речната чайка е 36 сантиметра, а размахът на крилата на птицата достига до 105 сантиметра. През размножителния период главата и гърлото на речната чайка са шоколадово-кафяви, темето и коремът – бели, върховете на маховите пера са черни, а останалите части на тялото – сиви. През останалите сезони главата е бяла с кафяво петно непосредствено зад бузите.

Този вид може да се срещне в Азия до Камчатка и почти из цяла Европа с изключение на Пиренейския и Апенинския полуострови и северните части на Скандинавия.

За нашата страна речната чайка е гнездещо-прелетен и зимуващ вид. Пристига в България през февруари и отлита през октомври. Среща се на ята край различни водоеми. Отделни индивиди остават и през зимата по Черноморското крайбрежие. През размножителния период в България обитава блатата край Дунав и Черно море, както и крайбрежията на големи вътрешни водоеми.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.