in

Киев алармира: Във водите, замърсени от „Каховка“, има салмонела, ротавирус и яйца на червеи

Снимка: Google Maps

Припомняме, че на 6-ти юни се срути язовирната стена на контролирания от Русия язовир „Нова Каховка“. Това доведе до много жертви, като броят на загиналите нарасна до 45 души, но и до екокатастрофа във водите край Одеса. Плажовете в южната украинска област Одеса са затворени заради мръсната вода, за която се твърди, че представлява „реална заплаха“ за местните жители. Във водата край Одеса са открити следи от салмонела, ротавирус,  яйца на червеи, а е превишено и нивото на E. Coli.

Срутването разруши села, наводни земеделски земи и прекъсна електрозахранването и доставките на чиста вода за десетки хиляди хора. Отломките са отнесени от река Днепър, която се влива в Черно море, и според украинските власти са превърнали крайбрежието на Одеса в „сметище и гробище за животни“, съобщава Си Ен Ен.

„Плажовете на Одеса са обявени за неподходящи за къпане поради значително влошаване на състоянието на водата в откритите водни площи (море, устие) и реална заплаха за здравето на жителите на града“, заявиха от община Одеса в съобщение в Telegram в неделя.

Ивицата от пясъчни плажове и ваканционни селища в Одеса някога е била популярна сред украинските и чуждестранните туристи преди нахлуването на Русия.

През последните месеци плажовете бяха до голяма степен изоставени от плажуващите, тъй като мините продължават да се изхвърлят на брега.

В събота властите алармираха за влошеното качество на водата в публикация в Telegram, като заявиха, че лабораторните тестове са „установили инфекциозни агенти през последната седмица“.

Във водата са открити следи от салмонела, ротавирус и яйца на червеи, които също така „значително“ превишават разрешените нива на E. Coli.

„Наличието на всички тези биологични патогени във водата на откритите водни площи в Одеска област, включително Черно море, устието на река Билгород-Днестровски и река Дунав, представлява реална заплаха за живота и здравето на населението“, допълват от общината.

Властите обявиха, че на жителите на Одеса е забранено също така да продават риба и морски дарове от „неидентифицирани места за риболов“ в близост до пазари и търговски центрове.

В неделя здравните власти в южния град Николаев също предупредиха жителите да не пият вода от чешмите, да не плуват и да не ловят риба, след като във водата там бяха открити замърсители.

В откритите води на Николаев е открит холероподобен вибрион, съобщи регионалният център за контрол и превенция на заболяванията в официалния си профил във Facebook в неделя, който може да причини остри чревни инфекции.

Центърът за контрол на заболяванията също така предупреди, че нивата на амоняк в устието на Днепър-Бух „надвишават максимално допустимите концентрации“.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/