in

Президентът: Партиите търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Държавният глава на Република България Румен Радев заяви, че обществото трябва изключително изкъсо да следи фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор. Освен това Радев изрази своите съмнения, че управляващите партии търсят да назначат свой човек за поста главен прокурор

„Това, което се случва в момента, някак си навява на  съмненията, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор“, заяви президентът Румен Радев.

„Това, което се случва е нещо като урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как когато загърбиш своите принципи и своето достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, както се получи при назначаването на г-н Сарафов, да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство, става все по-трудна задачи“, коментира още президентът.

„Той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната политическа конюнктура да остане за неопределено дълго време на този пост“, заяви президентът относно временно изпълняващият длъжността на главния прокурор.

„Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор (Борислав Сарафов), защото неговото назначение не преминава през детайлната процедура за избор на главен прокурор“, призова държавният глава.

Относно очакваното включване на Иван Гешев в политиката той коментира, че Гешев щеше да получи много по-голяма подкрепа, ако три години не беше държал на трупчета дела срещу политици, а ги беше разследвал.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.