Категории: България

Вирусолог каза за какво трябва да внимаваме лятото и притеснителни ли са случаите на туберкулоза

Реклама

Здравните власти извеждат данни, при които се наблюдава ръст на случаите на туберкулоза в София-област. съобщава се, че заболеваемостта е нараснала с 19% в началото на 2023 г. Според вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова по-висок е рискът за хора, които имат подтисната имунна система, хронични заболявания, диабет, проблеми с пушенето или алкохола. Вирусологът коментира и това за какво трябва да внимаваме през лятото, за да се предпазим от вируси

„Заболяването е напълно предотвратимо, въпреки че в световен мащаб над 4 хил. годишно губят живота си от това заболяване, а 30 хил. са диагностицирани. Голяма част от тях са в Азия и Африка“, заяви проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че трябва да се обръща внимание на профилактичните прегледи за това заболяване, особено за хората, които са в по-високата възрастова група и тези със съпътстващи заболявания.

„Ковид-19 обърна нещата с главата надолу. Някои вируси не се появиха в обичайното си време, грипа го нямаше поне две години, други вируси пък изпревариха своето появяване. Ковид промени графика на вирусите“, каза още проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ през лятото трябва да бъдем внимателни по отношение на храната. „Месо, мляко, яйца трябва да са на студено, защото броят на бактериите в тях може да се удвои и предаването на вирусите да се ускори“, каза гостът.

„Ние не можем да живеем без вируси“, посочи още вирусологът. По думите на проф. Александрова, ако вирусите изчезнат, от това няма да настъпи „празник на Земята“.

„Живите организми вероятно ще изчезнат“, допълни тя и поясни, че вирусите се грижат за регулирането на популациите, когато те се разрастват, а това води до биоразнообразие.

Проф. Александрова каза още, че при летните вируси лечението е стандартно и в повечето случаи те преминават леко.

„Но когато температурата не спада, когато се влошава състоянието, когато се появи нещо необичайно, когато има повръщане, което може да доведе до обезводняване, особено при децата, всеки би трябвало да потърси помощ“, припомни тя.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 7 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 7 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 7 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 7 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 8 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 8 часа