Категории: Варна

Здравната комисия гласува „за“ отпускането на пари за ремонта на сградата на поликлиника във Варна, построена през 1968 г.

Реклама

Здравната комисия във Варна гласува за ремонта на поликлиниката в квартал „Аспарухово“. Финансирането ще се отпуска поетапно. Спешен ремонт на здравното заведение се изисква по предписание на РЗИ. Сградата е построена през 1968 г. Изчислено е, че целият ремонт на поликлиниката ще е на стойност малко над 685 хил. лева. По време на днешното заседание на ПК „Здравеопазване“ членовете на комисията дадоха съгласието си за отпускането на близо 150 хил. лв. с ДДС. Финансирането следва да бъде одобрено и от финансовата комисия и Общинския съвет

Община Варна е готова да предостави средства за ремонта на ДКЦ „Св. Иван Рилски“ във варненския квартал „Аспарухово“. Финансирането ще бъде отпускано поетапно, стана ясно на днешното заседание на комисията по здравеопазване, на което беше обсъдена ситуацията със здравното заведение. По предписание на РЗИ-Варна е необходим спешен ремонт на зданието, строено през 1968 г.

Малко над 685 хил. лева ще струва цялостният ремонт на сградата на ДКЦ „Св. Иван Рилски“ на база осреднени цени за строителство за 2023 г. Членовете на комисията дадоха съгласието си за отпускане на близо 150 хил. лв. с ДДС от тазгодишния бюджет на Община Варна, като в случая е необходимо също одобрението на финансовата комисия, а след това и на Общинския съвет. Със средствата ще бъде обновен първият етаж на здравното заведение.

Местният парламент през миналата година осигури финансова подкрепа за ДКЦ „Св. Иван Рилски“. Съветниците тогава гласуваха близо 152 хил. лева за ремонт на покрива на лечебното заведение.

На днешното заседание стана ясно също, че Община Варна е подготвила нова общинска програма, свързана с предоставянето на здравни услуги от разстояние чрез телемедицина. Тя ще осигури достъп до специални грижи, без да е необходимо да се посещава лекарски кабинет. Това ще се постигне чрез телемедицинско устройство с отделни модули за различни изследвания.

Програмата е пилотна, ще се изпълнява от ДКЦ V “Св. Екатерина“ и се предвижда през тази година тя да обхване 547 души. По едно телемедицинско устройство ще получат комплексът за социални услуги за възрастни хора „Гергана“, детска градина „Ален мак“ и училището за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“.

Необходимият финансов ресурс за изпълнение на програмата е 34 400 лв., от които 14 400 лв. са за закупуване на трите телемедицински устройства, бе съобщено на заседанието.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 13 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 13 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 13 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 13 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 13 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 14 часа