in

Костадинов: В Бундестага беше гласувана една антибългарска декларация, а нашата държава на практика абдикира

Kaдър: Бнт

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви от парламентарната трибуна, че миналата седмица в Бундестага е била гласувана една „антибългарска декларация“. Костадинов каза, че би трябвало всяка една от българските политически сили да има отношение, във връзка със случилото се

На 15 юни германският парламент прие резолюция в подкрепа на европейския път на РСМ, в която признава македонската култура, идентичност и език. В документа се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на РСМ към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия. РСМ е приканена да изпълни договорената промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи, съобщиха ДПА и вестник „Ханделсблат“.

Костадин Костадинов отбеляза, че от „Възраждане“ са отишли да търсят партньори и съюзници в Бундестага тази декларация да не бъде приета. В разговори с „Алтернатива за Германия“ успяхме да убедим тази политическа сила да подкрепи българския национален интерес, каза той.

„Големият въпрос е защо партиите, които тук в парламента имат партньори в Бундестага по линия на европейското сътрудничество и по линия на Европейския парламент, не направиха същото, защото убеден съм, че са знаели за тази декларация“, коментира Костадинов.

„Защо се оказва така, че всъщност нашата държава не защитава, а има възможност да защитава българския национален интерес, и на практика абдикира“, добави той.

Костадинов отбеляза, че преди две и половина седмици в Бундестага е имало посещение на „огромна парламентарна делегация от РСМ, която лобираше точно за тази декларация“. На този македонски парламентарен десант България не отвърна по никакъв начин, допълни той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/