Категории: България

Костадинов: В Бундестага беше гласувана една антибългарска декларация, а нашата държава на практика абдикира

Реклама

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви от парламентарната трибуна, че миналата седмица в Бундестага е била гласувана една „антибългарска декларация“. Костадинов каза, че би трябвало всяка една от българските политически сили да има отношение, във връзка със случилото се

На 15 юни германският парламент прие резолюция в подкрепа на европейския път на РСМ, в която признава македонската култура, идентичност и език. В документа се препоръчва на германското правителство да призове България да подкрепи пътя на РСМ към ЕС в рамките на постигнатия компромис и да се въздържа да поставя допълнителни условия. РСМ е приканена да изпълни договорената промяна на конституцията си и да впише в нея етническите българи, съобщиха ДПА и вестник „Ханделсблат“.

Костадин Костадинов отбеляза, че от „Възраждане“ са отишли да търсят партньори и съюзници в Бундестага тази декларация да не бъде приета. В разговори с „Алтернатива за Германия“ успяхме да убедим тази политическа сила да подкрепи българския национален интерес, каза той.

„Големият въпрос е защо партиите, които тук в парламента имат партньори в Бундестага по линия на европейското сътрудничество и по линия на Европейския парламент, не направиха същото, защото убеден съм, че са знаели за тази декларация“, коментира Костадинов.

„Защо се оказва така, че всъщност нашата държава не защитава, а има възможност да защитава българския национален интерес, и на практика абдикира“, добави той.

Костадинов отбеляза, че преди две и половина седмици в Бундестага е имало посещение на „огромна парламентарна делегация от РСМ, която лобираше точно за тази декларация“. На този македонски парламентарен десант България не отвърна по никакъв начин, допълни той.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 4 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 4 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 4 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 7 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 7 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 7 часа