in

Учени стигнаха до интересен извод относно консумацията на грозде

Снимка: Pixabay

Според проведено ново проучване, става ясно, че гроздето може да е от изключителна помощ при борбата с ултравиолетови (UV) увреждания. Оказва се, че консумацията само на 2 чаши и четвърт (около 339 г) грозде дневно предпазва кожата от подобни увреждания. Твърди се, че това е така заради наличието на полифеноли в гроздето

В проучването са участвали 29 доброволци. Учените изследвали въздействието на консумацията на гроздов прах, еквивалент на 2 и четвърт чаши грозде на ден, в продължение на 14 дни, съобщава сайтът Здравето.

Реакцията на кожата на участниците към ултравиолетова светлина била измерена преди и след консумация на грозде в продължение на две седмици, чрез определяне на праговата доза UV радиация, която предизвиква видимо зачервяване след 24 часа – минималната еритема доза.

Освен това бил извършен метаболомен анализ на микробиома на червата, проби от кръв и урина. Една трета от участниците демонстрирали UV устойчивост след консумация на грозде и показали значителни разлики в микробиома и метаболома в сравнение с останалите.

Освен това, тези субекти, показващи устойчивост на ултравиолетови лъчи, демонстрирали и уникални микробиомични и метаболомни профили, предполагащи връзка между червата и кожата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/