Категории: Варна

Коста Стоянов от „Възраждане“ пита МРРБ защо втора година община Варна бави ремонта на читалище „П.Р. Славейков“ в район „Владиславово“

Реклама

По думите на народния представител от „Възраждане“ Коста Стоянов вече втора година община Варна бави ремонта на читалище „П.Р. Славейков“ във „Владиславово“. Той отправи директен въпрос към Министерството на регионалното развитие и благоустройство

Той припомни, че на 23.07.2021 година община Варна сключва договор за проект „Модернизация на културна инфраструктура на град Варна – НЧ „Петко Рачев Славейков 1928“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. на стойност 766 105 лева. От тях 578 775 лева са финансиране по програмата, а 187 330 лева са съфинансиране от общината.

„Към момента обаче дейностите не са стартирали и затова аз задавам въпроса, защо община Варна се бави? След проверка на място към днешна дата установихме, че по този проект дейностите не са започнали, а от направена справка в ИСУН се вижда, че към момента няма реално изплатени суми по нито една от дейностите. В електронния портал на Агенцията на обществени поръчки открихме информация, че за изпълнение на инженеринг (проектиране, авторски надзор и строителство) на обекта Община Варна е сключила договор на 08.03.2023 г. на стойност 1 005 500 лева без ДДС.

И тъй като знам, че отговор няма да получа от общинската администрация, съм отправил директно въпроси към Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Отправил съм следните въпроси:

Какъв точно е статусът на проекта към днешна дата и какви мерки са предприети от Ваша страна с цел навременното му завършване? На какъв етап са изпълнението на всички дейности по проекта?

За чия сметка ще бъдат поети разликите между договорираните средства по програмата и подписаните договори с изпълнителите?

Има ли вероятност от загуба на финансови средства и от налагане на финансови корекции при ненавременното изпълнение на част от дейностите по проекта?

Очаквам в най-скоро време МРРБ и община Варна да отговорят и ремонтните дейности да стартират, защото е недопустимо 2 години този проект да стои на „трупчета“ и жителите на район „Владислав Варненчик“ да нямат условия, в които да провеждат културни мероприятия.“, категоричен бе инж. Коста Стоянов.

Той припомни, че проектът включва топлинно изолиране на покриви, външни стени и подове, в т.ч. съпътстващи дейности, предвид амортизирания сграден фонд, компрометираната външна мазилка и бетонно покритие, както и течовете от покрива; подмяна на прозорци и врати с цел подобряване на топлоизолацията на сградата; ремонт и реконструкция на съществуващата ВиК инсталация; монтаж на противопожарни врати с антипаник брави и осигуряване на необходимите уреди за първоначално пожарогасене, подмяна на тръбна топлоизолация на термопомпени агрегати, изграждане на мълниезащитна инсталация, изграждане на достъпна среда в сградата, благоустрояване около сградата, включително достъпна среда, обособяване подход към младежкия клуб в тяло „А“.

Реализирането на проектните дейности ще доведе до по-висока енергийна ефективност и ще допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление в сградата. Ще се подобрят микроклиматът на работещите в читалището, както и условията за пребиваване за посетителите – възрастни, младежи и деца. Достъпът и мобилността на хората с увреждания ще бъдат подобрени. Всичко това ще подобри състоянието на сградата, ще се повишат посещаемостта на обекта и интереса към културния живот в района, което ще доведе до модернизирането този културен обект в гр. Варна. Крайният срок за приключване на проекта е 23.12.2023 година.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 11 часа