in

Обявиха кога ще дойде у нас първият от шестте хеликоптера за спешна медицинска помощ

Снимка: Pixabay

Зам.-министърът на здравеопазването професор Илко Гетов обяви днес, че първият от шестте хеликоптера за спешна медицинска помощ се очаква да пристигне в България до края на годината

Обучени са 50 медицински екипа, които са в готовност да оказват първа помощ по въздуха.

„Първият хеликоптер ще дойде между 15 декември 2023 г. и 20 януари 2024 г. Вторият ще дойде до 30 юни 2024 г. и така на всеки 5-6 месеца ще идва по една машина до края на 2026 г. След пристигането на първия хеликоптер, трябва да преценим ако искаме, имаме опция да поръчаме още два на същата цена, като единият винаги ще бъде резервен“, обясни Гетов.

В медицинските хеликептери ще има двама пилоти и двама медици, бе съобщено още в началото на годината. Според генералния директор на Държавния авиационен оператор ген.-майор Златко Златев вдигането на хеликоптерите трябва да случва с позвъняване на 112.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.