in

Според президента Румен Радев Пригожин няма шанс

Кадър: Facebook/Румен Радев

Според българският президент Румен Радев Пригожин има локална власт – няма шанс, ако правителството се консолидира. Той определи обстановката в Русия като динамична, а официалната информацията като оскъдна. Важно е да знаем какви са причините – сваляне на Путин или старите му разправии с Министерството на отбраната, коментира още Радев.

Според него е проблем формирането на наемна армия, тъй като е трудно да се каже какво ще се случи с нея след края на една война.

„Последната локация на „Вагнер“ не е на фронта и тук трябва да се замислим каква е целта й. Тук са въвлечени потенциални военни действия на територията на Русия – това ще има ефект“, посочи Радев.

„Трябва да дефинираме какво значи победа. Пригожин има ограничена сила и локална власт. Ако правителството се консолидира срещу това ограничено присъствие, не мисля, че има шанс“, каза още държавният глава.

Президентът заяви, че в случая не става въпрос само за вътрешнополитически проблем,  защото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия. Държавният глава отново подчерта, че страната ни трябва да укрепва отбранителния си капацитет в системата на НАТО предвид случващото се.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев отбеляза, че досега „Вагнер“ е имала съществено участие, както в офанзивни, така и в контраофанзивни действия, а това сега се променя. Президентът заяви, че предвид динамичната ситуация още не може да се коментират какви са целите на частната военна компания.

„Винаги, когато се формира наемна армия, която се въоръжава тежко и в нея има определени хора, е проблем какво ще се случи с нея, когато войната свърши, заяви президентът Радев, като допълни, че в момента развръзката настъпва още преди края на военните действия.

„Това е наистина сериозен проблем за Русия“, каза Румен Радев, но допълни, че Пригожин разполага с локални и ограничени сили и при консолидация на руските власти те могат да бъдат неутрализирани. Президентът посочи, че близките дни ще бъдат показателни за случващото се.

По данни на британското разузнаване бойци на „Вагнер“ са стигнали руския град Воронеж и се движат на север, като крайната им цел е Москва, предава Ройтерс.

Сили на „Вагнер“ са поели контрол над военни обекти край Воронеж, съобщи източник от руското разузнаване пред агенцията. Градът е едва на 560 километра от столицата на Руската федерация.

Президентът Владимир Путин потвърди за овладяването на Ростов на Дон от силите на „Вагнер“, описвайки положението като „сложно“.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/