Категории: България

Според президента Румен Радев Пригожин няма шанс

Реклама

Според българският президент Румен Радев Пригожин има локална власт – няма шанс, ако правителството се консолидира. Той определи обстановката в Русия като динамична, а официалната информацията като оскъдна. Важно е да знаем какви са причините – сваляне на Путин или старите му разправии с Министерството на отбраната, коментира още Радев.

Според него е проблем формирането на наемна армия, тъй като е трудно да се каже какво ще се случи с нея след края на една война.

„Последната локация на „Вагнер“ не е на фронта и тук трябва да се замислим каква е целта й. Тук са въвлечени потенциални военни действия на територията на Русия – това ще има ефект“, посочи Радев.

„Трябва да дефинираме какво значи победа. Пригожин има ограничена сила и локална власт. Ако правителството се консолидира срещу това ограничено присъствие, не мисля, че има шанс“, каза още държавният глава.

Президентът заяви, че в случая не става въпрос само за вътрешнополитически проблем,  защото са въвлечени и потенциални военни действия на територията на Русия. Държавният глава отново подчерта, че страната ни трябва да укрепва отбранителния си капацитет в системата на НАТО предвид случващото се.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев отбеляза, че досега „Вагнер“ е имала съществено участие, както в офанзивни, така и в контраофанзивни действия, а това сега се променя. Президентът заяви, че предвид динамичната ситуация още не може да се коментират какви са целите на частната военна компания.

„Винаги, когато се формира наемна армия, която се въоръжава тежко и в нея има определени хора, е проблем какво ще се случи с нея, когато войната свърши, заяви президентът Радев, като допълни, че в момента развръзката настъпва още преди края на военните действия.

„Това е наистина сериозен проблем за Русия“, каза Румен Радев, но допълни, че Пригожин разполага с локални и ограничени сили и при консолидация на руските власти те могат да бъдат неутрализирани. Президентът посочи, че близките дни ще бъдат показателни за случващото се.

По данни на британското разузнаване бойци на „Вагнер“ са стигнали руския град Воронеж и се движат на север, като крайната им цел е Москва, предава Ройтерс.

Сили на „Вагнер“ са поели контрол над военни обекти край Воронеж, съобщи източник от руското разузнаване пред агенцията. Градът е едва на 560 километра от столицата на Руската федерация.

Президентът Владимир Путин потвърди за овладяването на Ростов на Дон от силите на „Вагнер“, описвайки положението като „сложно“.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 2 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 2 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 3 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 3 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 3 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 4 часа