Категории: Любопитно

Княгиня Калина ще обикаля Антарктида с мъжа си

Реклама

Българската княгиня Калина, която дори няма родно гражданство, въпреки че от преди повече от 10 години е заявила желанието си да получи такова, смята да се отправи на „емоционална“ по думите й експедиция със своя съпруг Китин Муньос до Ледения континент.

„Подготвяме експедиция до Антарктида с ентусиазъм и емоция с моя съпруг. Трябваше да тръгнем в началото на годината, с първия български военен научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“, но проф. Пимпирев, директорът на Българския антарктически институт, трябваше да бъде опериран само няколко дни по-рано, затова му казах, че Антарктида може да почака, ще отидем заедно“.

Това казва българската княгиня Калина в обширно интервю за испанското списание „Mujer hoy“ („Жената днес“) относно живота със съпруга си Китин Муньос, плановете им за пътуване и нейния баща Симеон Сакскобургготски.

Наскоро княгинята стана член на престижния нюйоркски „Клуб на изследователите“, a освен това подготвя книга за страната ни и експедиция до Атлантическия океан.

Една от основните причини, поради които дъщерята на Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита е в медийното пространство напоследък, е че стана първата принцеса, член на престижния „The Explorers Club“, нещо, което тя приема „с вълнение и гордост“. Става въпрос за организация, създадена през 1904 г. в Ню Йорк, като място за срещи на изследователи и учени, член, на която е и нейният съпруг, изследователят Китин Муньос.

За да получи достъп до „Клуба на изследователите“, принцеса Калина е разчитала на подкрепата на астронавта Ричард Гeриът и съпругата му Летисия, която е съветник по отбраната на Джо Байдън и партньор на Илон Мъск:

„Ричард е астронавт, летял на борда на мисията „Союз ТМА-13″. Това е в кръвта му, той е син на астронавта на НАСА Оуен Гариот. Съпругата му Летисия е невероятна, смела жена, ранен инвеститор в SpaceX и съосновател на Global Space Ventures, подкрепяща технологични компании в области, вариращи от изкуствен интелект и космическо пространство до биотехнологии. Тя е съветник по външните работи и вътрешната сигурност на САЩ. Горди сме, че имаме доверието на такива изключителни в професиите си хора“, казва княгинята.

Калина споделя още, че дължи страстта си към спортовете на своя баща Симеон Сакскобургготски, с когото е ходила на много планински излети в детството си: „Имам много мили спомени от детството и младостта си, от тези излети със семейството ми съм научила много за природата, те определено са белязали живота ми“.

Княгинята също така работи от дълго време върху книгата си за България, за която не издава много подробности, а лаконично отговаря: „България винаги изненадва“.

Тази година се навършват 10 години от молбата й за българско гражданство и княгинята разкрива как е преживяла този важен за нея момент: „Чувствах се сякаш се прибирам в родината си, когато се омъжих в България, и когато родих сина си тук и това, че сега живея в България ме кара да се чувствам много щастлива“.

Нейният син Симеон Хасан (кръстен на дядо си и мароканския крал Хасан II, свързани с голямо приятелство помежду си), навърши 16 години на 14 март и майка му с гордост разказва за него: „Симеон е на практика българин, той е напълно интегриран тук. Щастлив е в страната на предците си, а освен това той е роден в България“.

Преди малко повече от година семейството се сдобива с новия си домашен любимец – каракачанско кученце, което вече се разбира чудесно със семейството: „Спи спокойно, невероятна порода е. Имаме и папагал, който лети свободно из цялата къща“, смее се княгинята.

На 26 октомври тя и съпругът й Китин Муньос ще отбележат 21 години брак. Родителите й са женени от 60 години и на въпроса за тайната на връзката им, тя развеселена отговаря: „Толкова е тайна, само те си я знаят“.

Княгиня Калина е част от Управителния съвет на двореца-музей Врана, работа, която Калина намира за много удовлетворяваща: „Доволна съм от това, което правим. Тази седмица заминавам за ЮНЕСКО в Париж, за да представя двореца-музей Врана“.

Като истински посланик на България, княгинята препоръчва три от любимите си места в България, които един пътешественик не би трябвало да пропусне.

„Киселото мляко е с български произход. Колкото до дестинациите: Родопите, манастирите, разположени по цялата територия на страната, и красивите плажове на Черно море. На въпроса какви са нейните цели и мечти, свързани с бъдещето, Калина отговаря: „Щастлива съм в настоящия момент“.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 13 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 13 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 13 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 13 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 14 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 14 часа