Категории: Любопитно

Мит или реалност е, че комарите предпочитат конкретна кръвна група?

Реклама

Макар да знаем, че комарите се привличат от определени миризми и фактори на околната среда, преобладава мнението, че те имат предпочитания и по отношение на кръвните групи. Разпространено е и схващането, че предпочитат хора, чийто епидермис е по-тънък. В тази статия ще разгледаме въпроса дали има определена кръвна група, която привлича комарите повече от другите.

Митът и неговият произход

Схващането, че комарите предпочитат определени кръвни групи, съществува от доста време. Преобладаващото мнение е, че хората с кръвна група О са по-податливи на ухапване от комари, докато тези с кръвна група А, В или АВ са по-малко привлекателни за тези малки кръвосмучещи. Важно е обаче да се отделят фактите от измислиците.

Научно разбиране

Проведени са няколко научни изследвания, за да се определи валидността на хипотезата за привличането на комари от кръвната група. Изненадващо, изследванията не са предоставили убедителни доказателства в подкрепа на това популярно вярване. Комарите се привличат към жертвите си предимно чрез различни фактори, включително миризмата на тялото, емисиите на въглероден диоксид, топлината и движението. Кръвната група, от друга страна, изглежда не играе съществена роля в предпочитанията им.

Какво привлича комарите?

Комарите се привличат от комбинация от фактори, като телесна топлина и въглероден диоксид. Когато издишваме, отделяме въглероден диоксид, който действа като основен сигнал за комарите, за да открият своите гостоприемници. Освен това тези малки насекоми са привлечени от химикалите, които се съдържат в потта, като млечна киселина и амоняк, които варират при различните хора. Някои хора естествено произвеждат повече от тези химикали, което ги прави по-привлекателни за комарите.

Други фактори, които играят роля Освен от въглеродния диоксид и телесната миризма, комарите се влияят и от външни фактори. Смята се например, че тъмните дрехи привличат комарите повече, отколкото светлите цветове. Това може да се дължи на факта, че тъмните дрехи абсорбират и задържат топлина, което улеснява комарите да откриват и да се насочват към лица, носещи такова облекло.

Освен това комарите са по-активни на разсъмване и привечер, тъй като са привлечени от контрастните температури и нива на влажност по това време.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 11 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 11 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 12 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 12 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 12 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 12 часа