Категории: България

Министър Тагарев представи приоритетите пред българската армия

Реклама

Изграждане на въоръжени сили, които притежават способности, необходими за защита на националната сигурност, възпиране и отбрана, в случай на необходимост, грижа за хората в отбраната, участие на страната като съюзник и активен член на НАТО и Европейския съюз и изграждане на национална устойчивост. На тези основни приоритети акцентира министърът на отбраната Тодор Тагарев при представянето на програмата на правителството в областта на отбраната и членовете на новия политически кабинет.

Министър Тагарев посочи необходимостта от разработване на механизми за привличане и задържане на служба на хората в отбраната. „Как да намерим тези, от които се нуждаем, да ги привлечем на служба в армията, да ги задържим и да им осигурим впоследствие достоен преход към следваща кариера“, посочи той. Сред приоритетите за решаване е и окомплектоването на резерва.

Сред законодателните промени, които ще бъдат предложени за одобрение от Министерския съвет и впоследствие от Народното събрание, министърът на отбраната акцентира на поетапното увеличаване на бюджета за отбрана, който да достигне 2% от БВП през 2024 г. „Оттам нататък може да разглеждаме тези 2% не като цел, към която се стремим, а като минимум, който ще ни позволи да изградим модерни отбранителни способности“, подчерта той.

По отношение на изграждането на способности на въоръжените сили министър Тагарев разясни, че след като е изтеглена инвестиционната план-програма от Народното събрание ще бъде направен преглед на предложенията в областта на превъоръжаването на Българската армия. „Трябва да сме сигурни, че в програмата са отразени и най-новите ангажименти, които постъпват в процеса на планиране в НАТО, и националните ангажименти“, подчерта той. Министърът на отбраната посочи също и необходимостта от създаването на механизъм за стабилна финансова прогноза, който ще позволи устойчивост в реализирането на проектите за модернизация на армията.

Ще продължи изграждането на модерна, преоборудвана, напълно оперативно съвместима механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, както и подготовката за навременното посрещане на самолетите F-16 Block 70.

Министерството на отбраната ще продължи да работи за оказване на помощ на Украйна. „Това е начинът трайно да гарантираме стабилност в региона и по-добра среда за сигурност, за да не се налага да заделяме много повече средства за отбрана от тези, за които имаме съгласието на политическите сили“, подчерта министър Тагарев. Помощта, която предоставяме на Украйна, не нарушава нормативите за поддържане на запаси за Българската армия и не създава никакви пречки за провеждането на учебно-бойната подготовка, посочи той.

Има добро разбиране на народните представители от парламентарните групи от политическите сили, които споделят общи приоритети в областта на отбраната, посочи министър Тагарев.

Екипът на министър Тодор Тагарев включва заместник-министрите Атанас Запрянов и Станимир Георгиев, началника на политическия кабинет д-р Добромир Тотев, съветника Мустафа Емин, който ще поеме поста на парламентарен секретар и директора на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ Лора Кендова.

Досегашният директор на Дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев премина в резерва. По този повод днес той бе удостоен с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната за висок професионализъм в работата и заслуги за укрепването на сигурността и отбраната на страната и международното сътрудничество.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доход от 6000 до 8000 лв. месечно и целогодишна заетост със „Скай Транспорт и Лоджистик“

Искате да стартирате печеливш бизнес с гарантиран доход и пълна подкрепа? "Скай Транспорт и Лоджистик"…

преди 2 минути

Участничка от втория сезон на Ергенът е бременна

Ирина Карабаджак, позната от втория сезон на „Ергенът“, сподели вълнуваща новина в социалните мрежи –…

преди 37 минути

Силна магнитна буря ни връхлита днес

Магнитна буря обхваща Земята днес (25 септември). Според учените пикът на събитието е бил около…

преди 47 минути

Нов спор в държавата: Колко да бъде минималната заплата през 2025 година?

От КНСБ дават предложение минималната работна заплата (МРЗ) да бъде определяна от заплатата за издръжка.…

преди 55 минути

Важно предупреждение: Взривяват 160-метров стоманобетонен комин край Варна

На официалния интернет сайт на Община Девня беше обявено важно съобщение. Очаква се днес да…

преди 59 минути

„Червена тревога“ в Кипър

В кипърски медии се съобщава, че Кипър е в "червена тревога" заради възможно разрастване на…

преди един час