Категории: Варна

Преди 55 години на днешния ден е открита Морска гара – Варна

Реклама

На днешния ден се навършват 55 години от официалното откриване на пасажерския терминал на Варненското пристанище – Морската гара във Варна. Това се е случило през далечната 1968 година, както може да видите от снимката най-долу.

Развитието на Варна като туристически център и голям международен курорт обуславя нуждата от изграждането на терминала. Строежът на гарата започва през 1966 г. по проекта на арх. Любен Попдонев, инж. Светослав Бранеков и инж. Иван Янтантов. През 1967 г. е построен пирсът.

Гарата е разположена в близост до входа на пристанището, от вътрешната страна на вълнолома, който я защитава от изток. Общата дължина на кейовете (пътническия кей, малкия басейн и първо корабно място) е 520 метра. На тях могат да пристават едновременно два големи пътнически кораба и четири малки, а малкият басейн е предвиден да се използва предимно от крайбрежните пътнически корабчета и от популярните тогава кораби на подводни криле тип „Комета”.

През 1968 г. е завършен целият комплекс. Сградата на Морска гара е на три етажа. На първия етаж са фоайето и главният вестибюл, на втория има ресторант, а на третия – панорамна тераса. Изградени са и две естакади – едната свързва сградата с вълнолома, а другата е вдадена над морето и от нея се открива гледка към залива, варненския плаж и града.

В първите години след откриването Морска гара е пристан на българските пътнически кораби „Несебър”, „Г. Димитров”, „В. Коларов”, „Г. Кирков”… В последните години на XX век, поради ред причини, пътническото плаване замира.

Днес Морска гара – Варна отново се възражда. Терминалът разполага с 2 кейови места за круизни кораби и малко яхтено пристанище, стопанисвано от яхтклуб „Порт Варна“. На кейовете могат да акостират пътнически кораби с дължина 240 м и 53000 GT брутен тонаж, а яхтеното пристанище предлага услуги на малки съдове. Пристанището е редовен домакин и организатор на множество местни регати и морски състезания.

Снимка: Facebook / Военноморски музей-Варна

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Идва студен фронт: Какво ще бъде времето в неделя

През нощта все още над страната ще бъде ясно. След полунощ в Източна България отново…

преди 14 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Според православния календар, днес (28 септември) Православната църква почита паметта на Преподобния Харитон Изповедник и…

преди 16 минути

Температурите падат под нулата съвсем скоро

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата,…

преди 23 минути

С какво време започва октомври

В понеделник ще остане ветровито. Над източната половина от страната ще се задържи облачно и…

преди 2 часа

Безпрецедентна акция на полицията разгада мистерия с изчезнала жена

При безпрецедентна акция на служители от ОДМВР – Перник, за по-малко от 15 часа е…

преди 2 часа

Много е опасно да използвате чесънът по този начин

Както е известно чесънът има многобройни ползи за здравето.Този подправка не само добавя вкус към…

преди 2 часа