Категории: България

Задържаха за 72 часа съдия от Търговище, заради подозрения в корупция

Реклама

Съдия от Окръжен съд – Търговище е задържан, заради това, че е поискал и получил подкуп в големи размери, за да извърши действия по служба. Затова му е наложена най-тежката мярка – задържане под стража.

Вчера заместник градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев, заместник- председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев и заместник-директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) – МВР Димитър Кангалджиев дадоха брифинг в сградата на Съдебната палата с подробности за проведена операция по задържането на магистрат.

На 27.06.2023 г. в СГП е постъпил сигнал от КПКОНПИ за евентуално извършено корупционно престъпление от съдия към Окръжен съд Търговище, което се изразява в поискване и приемане на неследваща му се облага, за да извърши действия по служба. Екип от двама следователи от СО – СГП и дежурен прокурор от СГП са отишли на местопроизшествието.

Образувано е досъдебно производство за това, че съдия от Окръжен съд Търговище е поискал и приел облага от 5 000 лв., в качеството му на съдия-докладчик, за да извърши действия по служба, а именно да намали наложено наказание „лишаване от свобода“.

Производството е образувано със съставяне на протокол за първо действие по разследването – претърсване и изземване на лек автомобил. В пространството между двете предни седалки е намерена сумата от 5 000 лв., която е приобщена към делото като веществено доказателство. Извършени са разпити на свидетели.

След анализ на доказателствата прокурорът е стигнал до извода, че са налице разумни основания, да се смята, че магистратът е извършил корупционното престъпление и поради тази причина е привлечен в качеството на обвиняем. С оглед високата обществена опасност на деянието е постановена мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 11 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 12 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 12 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 12 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 12 часа

Община Варна обмисля да поеме управлението на боклука

Община Варна работи по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване, научи медия "Нова…

преди 12 часа