Категории: България

Почина голям наш режисьор, писател и общественик

Реклама

България днес се раздели с големия Анжел Вагенщайн. На 100 години почина големият български режисьор, сценарист, писател, общественик и народен представител Анжел Вагенщайн, съобщиха негови близки.

„С голяма болка споделям тъжната новина за кончината на Анжел Вагенщайн. Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица“, написа в профила си във Фейсбук д-р Александър Оскар.

Снимка: Facebook / Ал. Оскар

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. По-голям брат е на Емил Вагенщайн. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години.

Участие в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група. По Закона за защита на държавата е въдворен в „еврейски трудов лагер“ в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата през 1944 година. При бомбардировките над София затворът е частично разрушен, а затворниците са преместени в сливенския затвор. Това забавя изпълнението на присъдата, а смяната на властта в България го спасява.

Завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 г. става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 година на режисьора Конрад Волф е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните му сценарии са тези за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал.

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански.

От редакцията на медия „Нова Варна“ изразяваме искрени съболезнования на близките на големия общественик. Поклон пред паметта му!

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 11 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 11 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 12 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 12 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 12 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 12 часа