Категории: Свят

Чистка в руската армия след бунта на „Вагнер“. Арестуваха генерал

Реклама

Висшият военен е обвинен в съучастие с Пригожин. Заместник-командирът на руските военни операции в Украйна генерал Сергей Суровикин е бил арестуван от властите в рамките на чистката на военни служители след бунта на наемниците от групата „Вагнер“, съобщават западните медии.

Според руските медии Суровикин е бил арестуван за това, че е застанал на страната на ръководителя на „Вагнер“ Евгений Пригожин, чиито отряди завзеха военен щаб в Ростов на Дон и настъпиха към Москва.

Руският военен блогър Владимир Романов също съобщи за ареста на Суровикин в сряда, а Институтът за изследване на войната заяви, че военни „филиали“ на Суровикин са обвинени в „съучастие“ в бунта. Mозъчният тръст посочва, че е в ход „мащабна чистка“ в руското военно командване.

Бунтът беше потушен в събота след докладвана сделка, договорена от беларуския лидер Александър Лукашенко, според която нито Пригожин, нито бойците му ще бъдат обвинени, а ръководителят на „Вагнер“ ще бъде заточен в Беларус.

Суровикин стана командир на всички руски сили, нахлули в Украйна през октомври 2022 г., но през януари 2023 г. бе заменен от Валерий Герасимов.

По информация на „Дейли мейл“, високопоставеният руски генерал „изчезна“ на фона на твърдения, че е знаел предварително за въоръжения бунт през уикенда, който заплаши режима на Владимир Путин. Една от версиите беше, че Суровикин е извикан на разпит във връзка със заговор за сваляне на министъра на отбраната Сергей Шойгу в рамките на лов за прочистване на вътрешните врагове.

Преди да бъде арестуван, Суровикин отправи отчаян съботен призив да се откажат от опозицията си срещу военното ръководство и да се върнат в базите си „преди да е станало твърде късно“. Той разкри, че му е било наредено да се върне в Москва от фронта. Сега се оказва, че това може да е станало заради подозрения, че е знаел за „преврата“, както и заради съмнения за съпричастност към него.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 9 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 9 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 9 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 10 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 10 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 10 часа