Категории: България

БАБХ затвори един склад и три заведения за хранене през изминалата седмица. Унищожени са 28 тона храни с изтекъл срок на годност

Реклама

Както Ви съобщихме от медия „Нова Варна“ засилени проверки върху качеството на хранителните продукти се провеждат, както по Черноморието, така и на територията на цялата страна:

Засилват контрола върху безопасността на храните във Варна, Бургас и Добрич

През изминалата седмица (19 – 23.06.2023 година) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) преустанови дейността на четири обекта за търговия с храни на територията на страната. Три от тях са заведения за обществено хранене, хигиената в които не е била на задоволително ниво.

Преустановена е търговията на складово помещение, заради липса на регистрация, съгласно Закона за храните. Възбранени и насочени за унищожаване са над 28 тона храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход или заради неправилно съхранение.

През седмицата са извършени общо 2 154 проверки от инспекторите в отдели „Контрол на храните“ от 28-те Областни дирекции по безопасност на храните. За установени нарушения са издадени 21 акта и 125 предписания. Унищожени са над хиляда килограма храни, неотговарящи на изискванията на законодателството.

Инспекторите най-често установяват нарушения на законодателството, като: предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без етикетировка, без документи за произход, пропуски във водените записи в Системата за управление безопасността на храните и незадоволително хигиенно състояние в обектите.

Гражданите могат да подават сигнали и оплаквания до Българската агенция по безопасност на храните на Горещия телефон 0700 122 99 (на цената на един градски разговор, съгласно тарифния план на подателя) или в секция „Подай сигнал“ на официалния сайт на БАБХ.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 21 минути

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 30 минути

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 32 минути

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 35 минути

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 38 минути

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди един час