in

Специалните сили на българската армия със зрелищна демонстрация

Снимка: Пресцентър на Министерство на отбраната

Специалните сили със зрелищна демонстрация спечелиха овациите на публиката в София Тех Парк. Формирования от Специалните сили на Българската армия спечелиха овациите на публиката със своите демонстрации вчера, 29 юни, по време на третото издание на фестивала „Ало Космос, говори България!“, провеждан в София.

Целта на фестивала е да разпали въображението на младото поколение, да им вдъхне увереност да мечтаят и достигат целите си. Включвайки се в събитието, военнослужещите от Специалните сили показаха на децата, техните родители и на всички присъстващи, че военната професия също може да бъде атрактивна, изпълнена с адреналин и наситена с предизвикателства.

Демонстрациите на стоварване по способа „Бързо въже“ от военно-транспортен вертолет „Кугар“ от състава на 24-та авиационна база Крумово, динамичната стрелба, различните тактики, техники и процедури при работа с бойни кучета и специализираният ръкопашен бой показаха на публиката една малка част от ежедневно тренираните способности на оператора от Специалните сили на Българската армия.

„Страхотно е да се участва в такова мащабно събитие като „Ало Космос, говори България!“ в София Тех Парк. Да покажеш пред присъстващите, основно млади хора, частица от военната професия, в случая – професията на парашутистите от Специалните сили на Българската армия, е много добра възможност, но и задължение за нас“, коментира командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

„Надявам се, че за много от тези млади мъже и жени това ще остане в съзнанието им като страхотен спомен и дори ще ги накара един ден да изберат военната професия. Това е един от начините да се вдъхновяват младите хора за армията. Благодаря на организаторите. За нас беше и привилегия, и задължение да участваме в това събитие и така да дадем на младите хора една перспектива за професия в бъдещето“, допълни той.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).