in

Тодор Балабанов: Обидно е за варненци да се насажда впечатлението, че интересът им към книгите зависи от 300 метра

Колаж: Редакция "Нова Варна"

С остра позиция около разразилите се полемики в социалните мрежи около това, че тази година Алея на книгата на центъра на Варна няма да има, излезе председателят на Общинския съвет на морската столица Тодоро Балабанов. Според него е обидно за варненци да се насажда впечатлението, че интересът им към книгите зависи от няколко-стотинте метра, на които традиционно се простира изложението. Ето и цялата позиция на Тодор Балабанов, публикувана на официалната му страница във Фейсбук:

„Обидно е за варненци да се насажда впечатлението, че интересът им към книгите зависи от 300 метра! Това е ориентировъчното разстояние от Ларгото, на което са предложени различни алтернативи за преместване на Алея на книгата. Уверявам всички, които искрено се вълнуват от темата, че:

Алея на книгата е традиционно събитие от културния календар на Варна, което няма противници в града ни, а среща широка подкрепа!

Аргументи срещу досегашното място за провеждане на събитието (но не и срещу събитието!) са изказвани и от Експертния съвет по устройство на територията (съставен е предимно от лица, които не са служители на Община Варна), и от граждани, тъй като потокът от хора по централната пешеходна отсечка към входа на

Морската градина нараства значително през летния сезон, а големите шатри на Алея на книгата стесняват доста пространството и създават неудобство за пешеходците, а и за всички, които искат спокойно да се запознаят с предлаганите издания. Що се отнася до интерпретациите, че културното събитие се премества, за да не пречи на заведенията в съседство, то със сигурност не липсва и обратното мнение – че струпването на повече хора е от полза за тях.

Още през март на организаторите на Алея на книгата са предложени редица алтернативи в близост до Ларгото – пространството зад Морско казино, както и други в Морската градина, ул. „Михаил Колони”, пл. „Независимост” и пр. Личните ми наблюдения показват, че в другите градове, където се провежда събитието, шатрите на Алея на книгата се разполагат на централни площадни зони, които естествено предлагат по-широко пространство, подходящо за участието и на повече издателства.

Подходът към Алея на книгата по отношение на мястото, където да се проведе, е същият, който вече прилагаме към други организации и инициативи, разполагали доскоро шатри на Ларгото. Въпросът е принципен. Нека не се превръща в политическа дъвка!

Варна е град с богат културен живот и вярвам, че Алея на книгата е събитие, което правят книгите и четящите хора, а не мястото, на което се разполагат шатрите! Надявам се, че асоциация „Българска книга” ще присъства в града ни и с други събития за популяризиране на нови книги и български автори. Лично аз бих подкрепил всяка подобна инициатива.“

Това е цялата позиция на председателят на ОбС – Варна по отношение на Алея на книгата и бурните страсти в социалните мрежи, които се разразиха в социалните мрежи около факта, че тази година няма да има павилиони в участъка между градинката на „Севастопол“ и ФК.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/