Категории: Любопитно

Учени установиха нова опасност от пушенето на електронни цигари

Реклама

Ново проучване установи, че електронните цигари унищожават полезните бактерии в устата. Освен това пушенето на такива цигари увеличава броя на микробите, които причиняват кариес и други заболявания в устната кухина. Констатацията е направена, благодарение на изследователи от Медицинския колеж към Университета на Централна Флорида 

Установено е, че вейпингът унищожава полезните бактерии и увеличава броя на микробите, които причиняват кариес, заболявания на венците и клетъчни промени, които могат да доведат до рак, пише Мedical Xpress.

В изследването авторите са се фокусирали върху Streptococcus mutans – бактерия, която причинява кариес. Експертите са се интересували как излагането на електронни цигари влияе на този микроорганизъм и на други, които живеят в устата.

Анализът е показал, че изпаренията създават антимикробен ефект, като затрудняват размножаването на бактериите, които са разпространени в здравата уста.

Напротив – той създава благоприятна среда за патогенната микрофлора. Потребителите на електронни цигари рискуват да имат развалени (а понякога и изпадащи) зъби и възпалени венци.

Бактериалните промени могат да увеличат и риска от развитие на рак. Обикновено имунната система на здравите хора разпознава патогенните бактерии и ги унищожава. Електронните цигари потискат сигналните пътища, които активират имунната защита, което води до бързо разрастване на вредната микрофлора.

Резултатите съвпадат и с изводите от предишни проучвания, но дълго време това беше трудно доказуемо, тъй като за потвърждаване на връзката е необходимо продължително наблюдение, а ваейпингът е масово разпространен сравнително отскоро.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 20 минути

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 49 минути

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 53 минути

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 55 минути

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 58 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди един час