Категории: Варна

Бивш служител на МВР във Варна бе наказан заради поискан подкуп

Реклама

Бивш служител на МВР във Варна поискал подкуп в размер 2500 лв. Задържан и осъден е на 4 години лишаване от свобода, като наказанието е намалено с 1/3. Окръжен съд – Варна опреди бившият служител на МВР да търпи две години и осем месеца, чието изтърпяване е отложено с 3 години изпитателен срок. Престъпното деяние е извършено през лятото миналата година. Съобщава се

Варненският окръжен съд призна за виновен бившия служител на Областната дирекция на МВР – Варна – В.Р., за това че като длъжностно лице, поискал и приел подкуп, съобщават от Окръжен съд – Варна.

Деянието е извършено в периода 01.06 – 05.07 миналата година в условията на продължавано престъпление. 45-годишният мъж се сдобивал с информация за провеждане на специализирани полицейски операции срещу разпространението на наркотични вещества на територията на ОД на МВР-Варна и я предоставял на осъждано за подобни престъпления лице. С това свое действие той нарушил Закона за МВР, който забранява предоставянето на информация на държавни органи, организации, юридически лица и граждани от служители на МВР извън посочения от закона ред. Нарушението не съставлява самостоятелно престъпление.

На 1 юни 2022 г. той поискал сумата от 2500 лева, като на 5 юли миналата година приел 550 лева от криминално проявеното и осъждано лице, за да му предостави служебна информация.

По време на разпоредителното заседание, бившият полицейски служител поиска съкратено съдебно следствие, като призна вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. При тази процедура, законът предвижда намаляване на размера на наложеното наказание „лишаване от свобода“ с 1/3. Присъдата беше произнесена незабавно, в деня на първото заседание.

Защитата изтъкна, че извършеното от подсъдимият е изключително укоримо и целият живот на мъжа вече е променен – загубил е доброто си име в обществото и това се е отразило на личния му живот. След отстраняването му от длъжност, той направил всичко по силите си да си намери работа извън системата на МВР и да се справи с финансовите затруднения, пред които бил изправен. От самото начало направил самопризнания и съдействал на органите на разследването.

Предвид превеса на смекчаващите вината обстоятелства, държавното обвинение поиска наказание към минималния предвиден размер (според НК от 3 до 10 години „лишаване от свобода“), което да не бъде търпяно ефективно.

За извършеното престъпление, Окръжен съд – Варна наложи на В. Р. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което намали с 1/3 и опреди той да търпи две години и осем месеца, чието изтърпяване отложи с 3 години изпитателен срок. Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 2500 лева. Съдът го лиши и от възможността да заема длъжност в структурите на МВР за срок от 3 години. 45-годишният мъж беше осъден да плати и равностойността на предмета на престъплението – 550 лв.

Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15 дневен срок.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Жена е осакатена след тричасов побой от мъжа си: След това си отворил бира и си пуснал музика

Страшна и абсурдна е историята на Роза и нейният мъж. Тя е била зверски пребита…

преди 6 минути

Пиян мъж нападна и удари в лицето бременна украинка в центъра на Варна

Потърпевшата е 38-годишна бременна украинка, която изкарва парите си като уличен музикант. Вероятно повечето от…

преди 22 минути

Във Варна предстои най-голямата образователна конференция за SEL у нас

Морската столица ще е домакин на VI Национална конференция за социално-емоционално изучаване (SEL) „Учители на…

преди 31 минути

НИМХ обяви жълт код за валежи за Бургас: Ето къде по Черноморието вълнението на морето ще бъде 4 бала

НИМХ обяви жълт код за значителни валежи в южните райони на област Бургас за днес…

преди 33 минути

Днес спират тока на тези места във Варна и областта

На 20.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 44 минути

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 3 часа