Категории: България

Гешев с неочакван ход: Обяви основаването на гражданско движение „Справедливост за България” (ВИДЕО)

Реклама

Бившият главен прокурор на България Иван Гешев основава гражданско сдружение „Справедливост за България”. Голямата новина обяви самият той чрез видеообръщение в профила си в социалната мрежа Facebook.

„Най-важното за мен е прекият контакт с хората и това е причината да се обърна директно към вас. А и по този начин се избягва всяка цензура. Според българската Конституция първоизточникът на държавната власт са хората, народът. Този принцип изисква ние гражданите да имаме възможността да участваме пряко в държавното управление и да влияем при взимането на решения. Управляващата класа винаги е искала да ограничи това право. Никога в новата ни история обаче, България не е била поставяна в унизителното състояние, в което се намира днес. Вината е на цялата т. нар. политическа класа, начело с управляващата коалиция, сглобена след години клетви, че никога няма да са заедно“, заяви Иван Гешев.

„Народното събрание се крепи само защото го превърнаха в убежище за имунитети. Целият народ чу срамните уговорки от среднощни партийни сборища. С цялото си нахалство и безочие даже направиха тези уговорки реалност – едни да се изперат, а други да се докопат до властта. Решенията за съдбата на България се диктуват от чужди национални и корпоративни интереси. Никой вече не мисли за България и за народа. Това не може да бъде търпяно повече. Ако продължим да търпим децата ни нямат бъдеще тук“, продължи Гешев.

„Днес обявявам създаването на гражданско родолюбиво консервативно движение „Справедливост за България“, основано на националното достойнство, християнската етика и българските традиционни семейни ценности. Смятам, когато бъде приета оставката ми, да застанем заедно с всички, които споделят тревогата за бъдещето на България, заедно в името на консервативните ни ценности. Истински патриотизъм под мотото „Бог, Отечество, Семейство“, каза Гешев.

Сдружението му ще се бори за „възстановяване на справедливостта, смазана от олигархичния модел в последните години“.

Бившият главен прокурор отговаря на въпроси на граждани в живо включване във Facebook. Първият бе свързан с ареста на Бойко Борисов.

„Призовавам лидерът на ГЕРБ да си подаде оставката като депутат и да се освободи от своя имунитет. Той се е превърнал във воденичен камък на собствената си партия. Беше създадена комисия, която се превърна в убежище за имунитети. Службите за сигурност разкриват престъпленията, а прокуратурата внася обвинителни актове. 5-6 дни преди съставянето на правителство на прокуратурата е предоставена информация от лице, съхранявало важна информация за „Барселонагейт”, поясни Гешев.

„Никоя държава не може да се пребори с корупцията и кражбите, ако те са се превърнали в държавна политика. Затова ще се боря с гражданите да оставим по-хубава страна на внуците си. Да не сме поставени пред избора да обичаме България или да я напуснем. Вярвам в консервативни и традиционни ценности“, каза още бившият главен прокурор.

На въпрос – има ли неизвършената у нас лустрация връзка с процесите след 1998 г., бившият главен прокурор каза следното:

„Ако трябва да бъда честен този въпрос, за съжаление, не интересува нашите съграждани и децата ни под 40-годишна възраст. Той обаче е много важен за хора като мен, които са го преживели. За съжаление, ние не проведохме лустрация, както други наши партньори от ЕС. И резултът е, че живеем в държавата, в която живеем. Някои я наричат завладяна държава, а други – олигархия”.

Бившият главен прокурор бе попитан и дали ще създаде политическа партия, както и къде ще бъде позициониран проектът му – в ляво или дясно.

„Тук не знам защо се сещам за романа „Тютин”. Ако правилно цитирам над околийския беше областния. Над областния управител беше министърът. Над министъра беше правителството. Над правителството беше мафията – невидима, всесилна и безчовечна. Като главен прокурор знаех всичко за всеки в тази държава. Това ми беше работата. За съжаление да знаеш всичко за всеки не означава, особено в държава като нашата, да можеш да го докажеш. Осъзнах, че никоя прокуратура не може да се пребори с кражбите, далаверите и корупцията, ако те са се превърнали в държавна политика”, отговори Иван Гешев.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 3 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 4 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 4 часа