Категории: Варна

Най-добрите млади астрономи в България се събират във Варна

Реклама

Започва лагер за подготовка и подбор за Международната олимпиада по астрономия, съобщи Свежина Димитрова – директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Най-добрите млади български астрономи се събират във Варна в рамките на дните от 4-ти до 15-ти юли.

От 04 до 15 юли 2023 г., град Варна е домакин на най-добрите млади астрономи в България. По решение на Националната комисия в НАОП „Николай Коперник“ за поредна година ще се проведе лагер за подготовка и подбор за Международната олимпиада по астрономия с разширения състав на националния отбор на България.

По време на лагера се предвижда провеждане на занятия по решаване на теоретични, практически и наблюдателни задачи за астрономите и астрофизиците. Със своите две лекционни зали за двете възрастови групи, наблюдателната площадка с телескопи и обновената зала на Планетариума, обсерваторията ще осигури отлични условия за тези най-силно обучение и надпревара за младите астрономи преди Международната олимпиада. От допуснати 22 ученици в лагера за подготовка, възпитаниците на НАОП – Варна са осем. Участниците в лагера, които не са от гр. Варна са настанени в Средношколско общежитие „Михаил Колони“. Преподаватели и ръководители на олимпийците са Никола Каравасилев, учител по физика в ЧОУ „Наука за деца“ в гр. София, Александър Куртенков и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН и д-р Ева Божурова от НАОП „Николай Коперник“ – Варна.

На 13 и 14 юли в НАОП ще се проведе подборния кръг за определяне на окончателния състав на Националният отбор за Международната олимпиада по астрономия, която ще се проведе през м. Октомври в Китай.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 18 минути

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 27 минути

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 29 минути

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 32 минути

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 35 минути

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди един час