in

Джо Байдън иска Урсула фон дер Лайен да стане ръководител на НАТО

Колаж: "Нова Варна"

Както стана ясно вчера Йенс Столтенберг получи още 12 месеца начело на НАТО. Кандидатурата на Бен Уолъс беше блокирана, след като не получи достатъчно подкрепа, включително и от Белия дом. Според президента на САЩ Джо Байдън, Урсула фон дер Лайен е най-подходяща за поста.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е предпочитаният от Джо Байдън кандидат за ръководител на НАТО, съобщава „Дейли Мейл“.

Г-н Уолъс, министър на отбраната, дълго време беше спряган за ролята на ръководител на алианса, но не успя да събере достатъчно подкрепа, включително от Белия дом – най-голямата военна сила в НАТО.

Смята се обаче, че президентът на САЩ Байдън иска г-жа фон дер Лайен да заеме горещия стол.

Източник от НАТО заяви пред „Телеграф“, че г-н Байдън се опитва да убеди г-жа фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, да наследи г-н Столтенберг.

Друг източник заяви, че г-н Байдън и г-жа фон дер Лайен са изградили „силна връзка“ през последните години, като са поддържали близки трансатлантически връзки по отношение на Китай, Украйна и климата.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/