in

За грандиозния план на братя Диневи: Вече са факт първите къщи от бъдещото екоселище в гората над Свети Влас

Колаж: "Нова Варна"

Вече са построени първите 8 къщи от бъдещия огромен комплекс на известните братя Диневи (Динко и Йордан Диневи) в гористата местност Касада над черноморския курорт Свети Влас. Преди известно време строителството бе стопирано, заради скандалното разкритие на екоорганизацията „Зелени закони“, че част от апетитния имот изненадващо е изключен от защитената зона по “Натура 2000”.

Известните бизнесмени Динко и Йордан Диневи (Братя Диневи) построиха първите 8 къщи от бъдещия огромен комплекс “Венид Еко Вилидж” в гористата местност Касада над курорта Свети Влас. Това установи проверка на TravelNews на място. Изграждането им беше стопирано от институциите след скандал преди 3 години, когато екоорганизацията „Зелени закони“ разкри, че част от апетитния имот изненадващо е изключен от защитената зона по “Натура 2000”.

Фирмата – инвеститор, която е част от „Диневи груп“, е спечелила делата в Административния съд за спирането на строителството от РДНСК – Бургас и РИОСВ-Бургас, съобщиха от институциите.

Поради това обектите вече са довършени и са в експлоатация. Дори вече са продадени, обясниха за TravelNews от „Диневи груп“.

От Диневи груп“ твърдят, че всички къщи са законно построени.

От фирмата не обясниха бъдещите планове за грандиозния проект и дали ще бъде изцяло реализиран. Първият етап включва 36 къщи (30 единични и 6 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка, се посочва на сайта на проекта. На втория етап трябва да бъдат изградени 29 къщи (21 единични и 8 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка и площадно пространство. При третия етап ще се появат 2 апартхотели с капацитет по 199 места, включително за посетители, вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка. Последният четвърти етап се състои от 44 редови къщи и трисекционен блок и вътрешна алейна мрежа.

Става въпрос за терен от заменките по време на Тройната коалиция при Сергей Станишев, признати от ЕК за схема за държавна помощ. През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. През същата година се активират плановете за екоселище.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/