Категории: Свят

Разсекретиха завещанието на Берлускони: Ето къде отиват милиардите му

Реклама

Измина близо месец от смъртта на медийния магнат и бивш министър-председател на Италия Силвио Берлускони. Той почина на 12 юни 2023 година на 86-годишна възраст след дълго боледуване. През изминалия четвъртък най-накрая бе разсекретено наследственото завещание на Берлускони. То е написано от него още през месец януари 2022 година, по време на престой в болница заради инфекция на пикочните пътища. Тогава Берлускони оставя на децата си и следното прощално послание: „Много любов за всички вас“.

Състоянието на магната към момента на смъртта му се оценяваше на 6,8 млрд. долара, сега ще бъде наследено от петте му деца от две различни връзки – Марина, Пиер Силвио, Барбара, Елеонора и Луиджи, съобщава Forbes.

Завещанието разкрива, че Берлускони е планирал да даде по-голямата част от състоянието си – в голяма степен свързано с холдинговата му компания Fininvest – на Марина и Пиер Силвио, най-големите му деца от първия му брак с Карла Елвира Лучия Дал’Олио, с която се жени през 1965 г. и се развежда през 1985 г. Към момента на смъртта си два пъти разведеният милиардер има връзка с Марта Фасина, 33-годишен политик и член на италианския парламент от партията на Берлускони „Форца Италия“, но двойката не е сключила законен брак.

По-голямата част от богатството на Берлускони е свързана с Fininvest – огромна инвестиционна компания, основана от него през 1978 г. Фирмата притежава 49% от телевизионната компания MediaForEurope, която се е разраснала от телевизионната империя на Берлускони; 30% от инвестиционната банка Mediolanum; 53% от издателството Mondadori; както и няколко фирми за недвижими имоти, исторически театър в Милано и A.C. Monza, футболен отбор в най-високата италианска дивизия Serie A. Представител на Fininvest не отговори веднага на молбата за коментар.

Италианското законодателство предвижда, че когато починалият има много деца, но няма преживял съпруг, две трети от наследството трябва да бъде разделено поравно между наследниците, които в случая на Берлускони са петте му деца. Но останалата една трета може да бъде разпределена свободно и Берлускони избира да раздели останалата част поравно между Марина и Пиер Силвио. Въз основа на съдържанието на завещанието Марина и Пиер Силвио ще контролират приблизително по 26,5 % от акциите на Fininvest, докато Барбара, Елеонора и Луиджи ще притежават по 15,6 %. Те ще си поделят и активите на Берлускони извън Fininvest, като инвестициите включват няколко вили и къщи, разположени в Италия, Франция и Антигуа.

Освен на децата си, Берлускони дава 100 млн. евро на партньорката си Фасина. Той отделя равна сума за по-големия си брат Паоло, който поема италианския вестник Il Giornale от Силвио през 90-те години на миналия век, а след това продава 70% дял от вестника на издателя Антонио Анджелучи за приблизително 9,5 млн. долара през април. Берлускони също така даде 30 млн. евро (33 млн. долара) на Марчело Дел’Утри, дългогодишен приятел и политически съюзник, който е съосновател на „Форца Италия“ през 1994 г. и работи в парламента в продължение на почти две десетилетия до осъждането му по обвинения в сговор с мафията през 2014 г. Останалата част от парите на Берлускони ще бъде разпределена между децата на Берлускони – след като те платят приблизително 4% данък върху наследството, който се начислява върху суми, по-големи от 1 млн. евро (1,1 млн. долара).

В завещанието си, написано през януари 2022 г. по време на престой в болница заради инфекция на пикочните пътища, Берлускони оставя на децата си прощално послание: „Много любов за всички вас“. Повече от година по-късно той им прави последен подарък: своите милиарди.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 12 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 12 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 12 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 14 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 14 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 15 часа