Категории: Варна

„Възраждане“: В „Аспарухово“ ще се строи небостъргач. Кой е проектант?

Реклама

От „Възраждане“ обявиха, че предстои строителството на един от най-мащабните проекти във Варна. Щял да се изгради 20-етажен небостъргач на площ от близо 12 000 кв. м. в „Аспарухово“. От „Възраждане“ питат настоящия главен архитект на Варна кой е проектант на тази нова сграда

Ето цялата позиция на „Възраждане“:

„Оказва се, че още в първите дни новият главен архитект на Варна не си губи времето, а бързо е започнал да подписва ПУП-ове за разрешение на строеж на небостъргачи във Варна. От статии в медиите и реклама по радиото разбрахме, че в „Аспарухово“ предстои да бъде изграден един от най-мащабните проекти ново строителство в град Варна! Той ще е разположен върху парцел с внушителна площ от близо 12 000 кв.м в квартал „Аспарухово“. От представената визуализация на проекта се вижда 20-етажна сграда. Забележете, обаче, и нещо много важно! Преди няколко седмици в общината е приет ПУП, който допуска изграждането на може би най-високата сграда във Варна до момента.

По наша проверка бъдещата мегасграда ще бъде разположена в двора на бившата гимназия по текстил и моден дизайн „Мара Тасева“ в кв. „Аспарухово“. Тя е предоставена в края на 2016 година на община Варна от министерството на образованието с мотиви, че местната власт иска да го превърне в младежки център за творчество и иновации и така да подпомогне действията си във връзка с определянето на града за Европейска младежка столица през 2017 г. Сградата на училището или каквато и да е била нова сграда, която евентуално ще бъде изградена от общината, ще бъде засенчена от южна посока от новата сграда, която ще бъде в непосредствена близост.

Защо се допуска презастрояване на квартал „Аспарухово“? Някой правил ли е анализ дали има необходимост от подобни високи сгради с разгъната застроена площ от 60 000 кв.м.?

За социалния ефект какво да кажем? При положение, че Варна ще се разраства на юг, точно в посока „Аспарухово“, „Галата“, „Боровец“, къде ще се учат децата на всички настоящи и бъдещи жители на този район? Къде ще ходят на детски ясли, детски градини и училища? В „Аспарухово“ има една ясла, което означава, че местата ще бъдат крайно ограничени. Хората ще бъдат изправени пред невъзможността да записват децата си в ясла, градина и училище, а алтернативата да ходят всеки ден до центъра на морската столица не са много примамливи, особено с мост, който има нужда от ремонт. Това означава недостиг на паркоместа, на спокойни кътове за игра и отдих. Искат ли жителите на „Аспарухово“ да се превърнат в бетонна джунгла, в която децата и хората дишат прах и мръсотия, вместо чист въздух?

И тук идва другият важен въпрос: Какво се случва е идеята на общината за изграждане на младежки център за творчество и иновации? Отпаднала ли е тази необходимост или общината вече не се интересува от младежта и иновациите? Явно за местната администрация е по-важно да одобрява бързо ПУП-ове на небостъргачи, които да се продават за 2000 евро квадратния метър, вместо да се вложи ресурс в развитието на младежите и техния потенциал.

Варна вече е градът на блоковете, зеленината отстъпи пред бетона, който с бързи темпове поглъща града. И накрая, но не на последно място: Вярна ли е информацията, че настоящият главен архитект е проектант на тази нова сграда и ако е така, следват още нови въпроси: Как точно той ще одобри този проект и дали затова не беше уволнен бившият главен архитект на община Варна?“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 2 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 2 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 3 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 3 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 3 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 3 часа