Категории: Свят

Гонят ли украинците от Швейцария през март?

Реклама

След публикуван пост в социалната мрежа Фейсбук, се разпространява мнението, че Швейцария ще изгони украинските бежанци през март 2024 г., само че фактите разкриват малко по-различна история.

В Швейцария чрез статус S се предоставя убежище за 1 година, но ако срокът бъде удължен, може да се стигне до 5 години жителство, което от своя страна води до статус В, което значи че хората, които са го получили имат разрешението да пребивават до вдигане на временната защита.

Статус S позволява свободното пътуване в чужбина и връщане обратно. Той обаче е валиден с уговорката, че Швейцария може да го премахне по всяко време. Ако страната е решила да вземе подобно решение, първо ще се допита до страните от Шенген.

През януари е изчислено, че 70 000 души са избягали от Украйна в Швейцария и са кандидатствали за статус S след началото на руската инвазия.

Хората, получили статус S, имат право да работят, след като работодателят извади разрешително от местните власти, но освен това те имат право и на помощи от различен вид: жилище, храна, хигиенни материали, пари и т.н., в случай че не са способни да се издържат самоатоятелно.

Кантоните имат фиксирана сума за помощ, като най често помощта е в размер 400 франка месечно. Украинските бежанци имат също така възможността да използват автомобилите си без митнически формалности до 6 месеца.

Тези, които имат статус S трябва да поискат митническо разрешение, за да използват автомобила си повече от 6 месеца, което в случай че е получено, им дава правото на две години.

В сайта на Щвейцарската конференция се съобщава, че бежанците не трябва да притежават автомобили, ако стойността им надвишава нормата активи за съответното домакинство.

Очаква се обаче в зависимост от размера на средствата от продажбите, помощите да бъдат спрени за определен период. Изключения се правят както за украинци, така и за други граждани на Швейцария.

По официални данни на Държавния секретариат по миграция към април 2023 г. броят на украинските бежанци със статус S за първи път от началото на войната е започнал да намалява. Тогава те са били 65 744. По данни от Април 2023г., броя на украински бежанци за първи пт от начало на войната намалява-65744.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

При гонка между кола с българска регистрация и гръцки граничари: Жена загина а петима са ранени

Тази сутрин около 8 ч. се е случило пътнотранспортно произшествие, при което една жена е…

преди 6 минути

Взето е ключово решение за райския газ

Днес депутатите са приели окончателно на второ четене промени в Закона за здравето. С тях…

преди 14 минути

Експерти алармираха до какво може да доведе изграждането на ветрогенератори в Черно море

Според учен от румънския институт „Григор Антипа“ изграждането на ветрогенератори в Черно море ще засегне…

преди 20 минути

Какво се случва с улицата във Варна, пропаднала след големия порой?

Припомняме, че преди две седмици читател на медия "Нова Варна" се свърза с екипа ни,…

преди 42 минути

Важно за изборите: Това са номерата на партиите и коалициите в бюлетината

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите, с които те ще…

преди 57 минути

Представиха български баскетболист в САЩ с хит на Галена и DJ Дамян

На официалното представяне на баскетболистите младият Александър Гавалюгов се появи под звуците на песента на…

преди един час