Категории: Любопитно

Днес е голям християнски празник. Кой има имен ден?

Реклама

Архангел Гавриил (от еврейски – „Божия сила“) се споменава в Библията като пратеник на Бога при хората. Християните отдаваме 2 пъти почит към този необикновен ангел – днес на 13 юли и на 26 март, ден след Благовещение.

Още в Стария Завет е записано, че се явява на пророк Даниил по време на вавилонския плен. После в Новия Завет (в началото на Евангелие от Лука) четем, че той известява на Захария за раждането на св. Йоан Предтеча и съобщава на св. Дева Мария благата вест за въплъщението на Син Божи, т.е. зачеването и раждането на Иисус Христос. За този архангел пише (без име) и евангелист Матей, че се явил на праведния Йосиф Обручник, на когото съобщава за свръхестественото зачатие на Спасителя Иисус.

Има два празника в негова чест: на 26 март, след празника Благовещение, и на 13 юли – на този ден се възпоменават неговите явявания и чудеса през цялата човешка история. Като безплътни Божии служители за спасението на хората от греха и смъртта, Гавриил и архангел Михаил са двамата най-почитани от християните ангели, поименно споменати в Библията. Те се наричат архангели (първи сред ангелите) заради водещата си роля в историята на човешкото спасение, пише БТА.

В този ден се почита и паметта на св. Стефан Саваит (VIII век). Роден в Дамаск, той бил племенник на църковния писател и песнописец (автор на църковни химни) св. Йоан Дамаскин. Стефан от дете постъпил за послушник в прочутата със светостта на монасите си лавра на св. Сава Освещени в Палестина (днес Израел), там станал и монах. Затова го наричаме Саваит. Като основателя на обителта и Стефан прекарал живота си в уединение и молитва, като отшелник в пещерите край манастира и просиял в святост.

Затова започнали да го почитат като „преподобен“, както наричаме светците, които са били монаси (ако е била монахиня, се нарича съответно преподобна) и след смъртта си получават възможност да ходатайстват пред Бога за нас.

Имен ден празнуват на 13 юли: Гаврил, Гавраил, Гаро, Гальо, Гаврила, Гаврилка, Габриел, Габриела, Габи.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 45 минути

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди един час

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди един час

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 2 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 2 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 3 часа