Категории: България

Жените трябва да са бдителни: Разбиха престъпна групировка за трафик на хора, използвала метода „Лавърбой“

Реклама

Заловена е престъпна група за трафик на хора с цел предлагане на плътски услуги. Жертвите са се запознавали с трафикантите главно чрез социалните мрежи или лично. Отвличането на жените става чрез метода ,,Ловърбой”, който се състои в това да се създаде привличане в началото чрез емоционална манипулация. В по-късен етап се прибягва до по-груби методи, насилие и изнудване на жертвите и техните близки.

Спецоперацията по неутрализиране на организирана престъпна група за трафик на хора с цел предлагане на плътски услуги е проведена на 11 юли т.г. под наблюдението на прокуратурата. Извършени са множество обиски, претърсвания на четири жилища и шест автомобила. Иззети са голям брой набор от документи за парични преводи и за автомобили, мобилни телефони, голямо количество златни накити, преносим компютър и флаш памет- заявиха от пресцентъра на МВР.

В рамките на извършеното разследване е установен механизмът, по който е действала организираната престъпна група – доминиращият в момента метод „Ловърбой“ – В тези случаи обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи подаръци, кара я да се чувства специална, за да се формира доверие и подчинение. При визираното ОПГ е характерно, че участниците в престъпната схема използват физическо насилие, заплахи и психически тормоз, както по отношение на жертвите на трафик, така и по отношение на техни близки и/или свидетели на престъпната дейност, след опити да се откъснат от трафиканта, или при неподчинение и слаби приходи. Набирането на жертвите се осъществява чрез лични запознанства и запознанства в социалните мрежи. Те основно са лица от 18 до 35-годишна възраст, с по-нисък социален статус и проблемни семейства. Според данните до момента експлоатацията е извършена на територията на ФР Германия, където в сайтове за запознанства са публикувани снимки и клипове на жертвите и цени за предлаганите плътски услуги.

В хода на работа по делото са събрани достатъчно данни и са обвинени 12 души, двама са обявени за общодържавно издирване и предстои изготвяне на европейска заповед за арест. Пет лица се намират в арест, с наложена от съда мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Продължава активната работа по установяване на мрежата от жертви на организираната престъпна група и при необходимост да им бъде предоставена специализирана помощ. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата продължава.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 11 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 11 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа