Категории: Варна

6 медала за България на Международната олимпиада по математика: Варненец е част от отбора

Реклама

Български ученици спечелиха 6 медала на най-престижното математическо състезание. Kонкуренцията се е състояла от общо 672 участници от 112 държави. За България са спечелени един златен, един сребърен и четири бронзови медала. 

Имената на учениците са Марин Христов (11 клас, СМГ), Иван Тагарев (12 клас, СМГ), Илияс Номан (12 клас, СМГ), Веселин Маркович (10 клас, МГ Варна), Ангел Христов (10 клас, ППМГ Бургас) и Божидар Димитров (12 клас, ПМГ Силистра)

Олимпиадата се проведе от 2 до 13 юли в Чиба, Япония. Към 2023 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 303 медала: 57 златни, 127 сребърни, 119 бронзови медала, както и 17 почетни грамоти.

Марин Христов е ученик в 11 клас в СМГ и за втори път е част от националния отбор. Интересът му към математиката и състезанията започва още от 1 клас, като в 6 клас вече се включва и в международни турнири. Най-голямо вдъхновение е получил от учителя си в СМГ Иван Симеонов. Марин има десетки успехи на световни състезания. На миналата Международна олимпиада по математика той печели сребърен медал. От Балканската има сребро и бронз, от Младежката балканиада има два златни медала, както и злато от Жаутиковската олимпиада тази година.

Иван Тагарев е ученик в 12 клас в СМГ и за втора поредна година се класира в националния отбор. Той започва от малък да се явява на различни състезания по математика. В 8 клас разбира, че има национални отбори и се мотивира да участва в тях. Най-голяма заслуга за развитието му като състезател по математика има учителят в СМГ Илия Костов. Най-силните класирания на световни състезания на Иван до сега са сребърният медал от Международната олимпиада миналата година, златният медал с максимален резултат на Младежката балканиада и златният медал от тазгодишното издание на Romanian Masters of Mathematics.

Илияс Номан е ученик в 12 клас в СМГ и за втори път е част от отбора за Международната олимпиада. Той започва да участва на състезания по математика в 5 клас. Голяма заслуга и мотивация за неговите постижения през годините има учителят му Илия Костов. Илияс взима участие в Международната през 2021 година, където печели сребърен медал. Другите му успехи са сребро и бронз от Балканската по математика, също сребро и бронз от Romanian Masters of Mathematics.

Веселин Маркович е ученик в 10 клас в МГ „Д-р. Петър Берон“, Варна и за първи път е част от националния отбор. Той се увлича по математиката още от малък, като в 5 клас, след приемането му в МГ „Д-р. Петър Берон“, започва да се състезава. Той е благодарен на учителката си Веселина Тодороска. В 8 клас Веселин печели сребърен медал от Младежката балканска олимпиада по математика.

Ангел Христов е ученик в 10 клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас и за първи път ще представя България на Международната олимпиада. Още в 1 клас той решава да се занимава с математика и да ходи на състезания. Успехите на Ангел до сега са сребро от Iranian Geometry Olympiad, златен медал на South Africa IMC, златен медал на Canadian Grey Jey Mathematic Olympiad.

Божидар Димитров е ученик в 12 клас в ПМГ „Св. Климент Охридски“, Силистра и за втори път е част от националния отбор. Той от малък се интересува от математика, като в 1 клас започва да участва на състезания. Голяма подкрепа и мотивация за неговото представяне дължи на семейството си и на учителката си Анна Георгиева. Божидар спечели бронзов медал от Международната олимпиада миналата година, има две бронзови отличия от Romanian Master of Mathematics и сребро от Балканската тази година.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Пригответе се за облачно време по Черноморието тази събота

Според прогнозата на НИМХ днес по Черноморието ще има значителна облачност, но въпреки това дъжд…

преди 2 часа

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 16 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 16 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 16 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 16 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 17 часа