in

Какви са ползите от яденето на тиквички?

Снимка: Pixabay.com

Тиквичките се наричат така, защото принадлежат към едно растително семейство с тиквата. Оказва се, че те са изключително полезни, а и растат сега през лятото. Зеленчукът може да се яде суров, но често се пече във фурна или на грил и служи като съставка в салати и супи.

Без значение дали ще са печени или ще се ядат сурови, тиквичките предоставят редица ползи за здравето. В тях има множество полезни витамини и минерали, които обогатяват организма по различен начин.

Представяме ви 5 здравословни ползи от тиквичките:
1. Помагат за добро храносмилане
Тиквичките имат високо водно съдържание и добро количество фибри. Водата помага на целия организъм за по-добра функция и при храносмилателната система може да намали риска от запек. Фибрите също помагат на стомашно-чревния тракт по този начин, но те имат и друго предимство – превръщат се в полезни мастни киселини, които подпомагат чревната микрофлора

2. Намаляват кръвната захар
Въглехидратите в тиквичките са ниски като количество и това ги прави добър заместител на други високо въглехидратни храни. Начин на хранене, който изключва многото въглехидрати има доказан ефект върху намаляването на нивата на кръвна захар и инсулин в организма. Фибрите в тиквичките също помагат за стабилизирането на нивата на кръвна захар.

3. Могат да подсилят зрението
От всички витамини и минерали, които са в тиквичките, има и такива които помагат за доброто зрение. Те са витамин С и бета-каротин и имат съществено значение за здравето на очите. В тиквичките има и много антиоксиданти, които могат да намалят риска от очни заболявания и да подобрят зрението.

4. Подсилват костите
От антиоксидантите в тиквичките, лутеин и зеаксантин могат да помогнат за доброто здраве на костите. В зеленчука се намират и витамин К и магнезий, които могат да подсилят минералната костна плътност.

5. Помагат за отслабване
Поради високото водно съдържание в тиквичките, те имат ниска калорийна стойност. Това позволява коносумацията на тиквички и оставането в калориен дефицит, заради който организма започва да изгаря излишни мазнини, сваляйки телесната маса. Фибрите също допринасят за отслабване, понеже те помагат на организма с усещането на ситост след ядене.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/