Категории: България

Министър Попов успокои българите относно въпроса за водите на Нова Каховка в Черно море

Реклама

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви, че вече няма повече основания да се повдига въпросът за евентуално замърсяване на българската акватория на Черно море, във връзка с инцидента с изливането на водите от Нова Каховка. Министър Попов призна, че със сигурност екологичният проблем е много голям, но за територията на Украйна

„Разбира се, състоянието на морската вода е нещо, което трябва да се следи. И във всеки момент, в който някой нещо забележи, е добре да ни уведоми. От началото на войната Черноморието и въздуха в тези райони се следи много отблизо. Аз говорих с румънския министър и той не може да разбере откъде идват тези притеснения в България. Самият той ми каза, че в момента семейството му е на морето. Иначе казусът с Каховка е много сериозен за екологията, но той е на територията на Украйна. И аз поставих на европейски съвет създаването на програма за екологичното възстановяване на Украйна. Има много активна пропаганда от страна на Русия и други активни точки, която е документирана с цел да се провалят туристическите сезони в България и Румъния и да се организират протести и т.н.“, посочи Попов в ефира на БНТ.

Юлиян Попов заяви и това, че няма никакъв шанс въглищните централи да работят през 2038. Правителството ще предложи, обаче, Марица Изток 2 да бъде запазена като стратегически резерв, който да бъде активизиран в случай на криза.

„За въглищните централи хоризонтът е пазарен, в момента работят или на загуба или със специална подкрепа. Частните централи ще започнат да напускат въглищното производство още през следващите години. 2038 е много далече, няма никакъв шанс 2038 да имаме въглищно производство. Но това, което настоявам, е Марица Изток 2 да бъде запазена за стратегически резерв, който да бъде активизиран само в случай на криза по пазарни причини. Няма други фактори, които да работят за този процес.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 2 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 2 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 2 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 2 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 2 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 2 часа