Категории: Варна

От НАП Варна обясниха как всеки сам може лесно да разкрие некоректните касови бележки

Реклама

От НАП Варна заявяват, че гражданите сами могат много лесно да разкриват некоректните касови бележки, като ключът е в информираното и активно гражданско общество. НАП Варна разкри, че има определени реквизити, по които можем да съдим дали един касов бон е истински или не

От началото на юни инспекторите от Главна дирекция „Фискален контрол“ са извършили над 525 проверки в обекти, а съставените актове за установяване на административно нарушение са над 142 или над 27 %. Причините са различни – липса на касов апарат, неиздаване на фискален бон и неправилни/липсващи реквизити в него, както и редица други неспазени разпоредби от Наредба Н-18/2006 г. на МФ и други нормативни актове.

НАП Варна апелира към гражданите да изискват своята касова бележка, ако такава не е предоставена и да я разгледат внимателно дали притежава всички необходими реквизити.

Фискалният бон (ФБ), наричан популярно касова бележка, е първичен счетоводен документ, който се издава от търговеца, за да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки и услуги. Това става с фискално устройство (ФУ), т.нар. касов апарат, който трябва задължително да е свързан с НАП чрез т.нар. дистанционна връзка. ФБ се издава при плащане в брой, с дебитна или кредитна карта, ваучер, чек или други, заместващи парите платежни средства. Той трябва да се съхранява от клиента до напускането на търговския обект, като за неспазването на това изискване е предвидена глоба от 5 лв.

Има определени реквизити, които всяка истинска касова бележка трябва да съдържа. От офиса на НАП в морския град обръщат внимание за три задължителни елемента, на които гражданите трябва да обърнат особено внимание:

  1. Име, адрес на обекта и БУЛСТАТ на търговеца.
  2. Символите “BG”, обградени от контура на географската картата на България, които се намират в долния ляв ъгъл на касовата бележка и показват, че касовия апарат е свързан с НАП.
  3. Надпис “ФИСКАЛЕН БОН” или “СИСТЕМЕН БОН”. Системният бон се издава от някои големи търговски магазини и вериги, които регистрират и отчитат продажбите си от няколко касови апарата, свързани в интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (СУПТО). Всякакви други надписи като: „служебен бон“, „междинна сметка“ и дори подвеждащото „Моля, изисквайте ФИСКАЛЕН БОН!“, не са предназначени за данъчна отчетност.

Други важни реквизити са: име или номер на касиера; наименование, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги; обща сума за плащане в левове и стотинки; дата и час на издаване; индивидуални номера на фискалното устройство и фискалната памет; номер касово място за лицата, работещи с контролна лента на електронен носител (КЛЕН); номер на обекта при Електронна система с фискална памет (ЕСФП); контролно число на документа; номер и дата на фактура при плащане по доставка с непрекъснато изпълнение, за която има издадена фактура, а също и двумерен баркод (QR код).

Има търговци, които не са задължени да издават фискален бон, заради спецификата на дейността им. Такива случаи са продажбите на самолетни билети; на билети или карта за градския транспорт; на талон за паркиране в зоните за платено паркиране; на вестници и списания или талони от хазартни игри. Не са задължени да издават касова бележка и наемодатели, които са физически лица, както и лица, упражняващи свободна професия – адвокати, нотариуси, занаятчии и др. Държавните и местни органи също не издават фискален бон, както и банки, финансови къщи, пенсионноосигурителни дружества и др.

От офиса на НАП в морската столица напомнят, че право на всеки клиент е да поиска фискален бон при покупка като гаранция за стоките и услугите, които

получава. Потребителите могат да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви чрез мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile. То сканира QR кода върху бележката и може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700 или по електронна поща на адрес: infocenter@nra.bg.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 4 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 4 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 4 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 4 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 5 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа