Категории: България

Има ли завишена радиация в България след инцидент с уран

Реклама

Стана ясно, че Министерството на околната среда и водите следи непрекъснато радиационния гама-фон на територията на Република България.

Няма опасност за страната ни вследствие на инцидента в Уралския електрохимически комбинат в руския град Новоуралск, съобщават от МОСВ. В информацията, разпространена от РИА Новости се посочва, че нивата на радиация в обекта и околността на града са нормални. Урановият хексафлуорид, изтекъл от разхерметизирал се цилиндър, се използва за обогатяване на уран за атомни електроцентрали. Инцидентът е локален, а мястото, на предполагаемата авария се намира далеч от територията на Република България.

Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България, над естествените вариации, характерни за гама-фона в пунктовете за измерване.

МОСВ чрез Изпълнителна агенция околна среда (ИАОС) администрира Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон. Системата разполага с 26 автоматични мониторингови станции разположени на територията на страната, които извършват непрекъснати измервания на радиационния гама-фон.

Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон е част от Европейската платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP). Данни за радиационния гама-фон от нашата страна се подават към EURDEP на всеки един час и могат да бъдат наблюдавани по интернет на следния адрес: https://remap.jrc.ec.europa.eu/Advanced.aspx

На страницата на ИАОС, всеки ден след 11:30 ч. се издава ежедневен бюлетин за радиационната обстановка: https://eea.government.bg/bg/output/daily/bulletin-rad.html

На територията на страната има изградени и шест стационарни станции в градовете Враца, Монтана, Бургас, Варна, Свищов и София за мониторинг на естествени и техногенни радионуклиди в аерозолни филтри. Детерминирането на радионуклиди се осъществява посредством гама-спектрометрия с висока разделителна способност. Рутинно в изпълнение на мониторинговата програма се следят следните радионуклиди: 238U, 226Ra, 228Ra, 40К, 210Pb, 7Be и 137Cs. По повод военните действия на територията на Република Украйна, експерти в лабораторията по радиационни измервания, към системата на ИАОС, работят с разширена библиотека за детерминиране, включваща всички възможни гами, излъчващи радионуклиди.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Дете е било пребито: Открито е да лежи на спирка в Стара Загора

За случая съобщават от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. Пострадалото дете е на 14-годишна…

преди 4 минути

След като ДАНС откри едно от най-скъпите вещества на планетата край Пловдив: Колко струва и за какво се ползва?

Както ви съобщихме по-рано днес, голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при…

преди 18 минути

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Откритието е направено преди малко повече от час (около 11 ч.) днес (20 септември). Българските…

преди 36 минути

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд…

преди 45 минути

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 52 минути

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди един час