Категории: Свят

Военните действия в Украйна се ожесточават: Нови ракетни удари и атаки с дронове от тази нощ

Реклама

Войната в Украйна продължава с пълна сила. Двете страни взаимно се нападат и обвиняват една друга за извършването на различни престъпления. Украинските власти съобщават, че тази нощ е имало ракетна атака от руска страна, докато последните информират за атаки с дронове срещу тях. Няма данни за жертви и разрушения от Украинска страна при ракетните удари. Съобщават за ранени и разрушения при руски обстрел на село в Запорожка област.

Руските сили за противовъздушна отбрана и Черноморският флот са реагирали на украински атаки с дронове срещу Севастопол на Кримския полуостров. От украинска страна се съобщава за ракетна атака срещу Харков.

Атаките са били насочени срещу пристанището и два квартала, съобщи губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев, цитиран от Ройтерс. Според него не са били нанесени щети в града или прилежащата акватория. Осем дрона са били обезвредени.

Междувременно кметът на Харков Игор Терехов съобщи за руска атака, вероятно с ракети С-300, в централната част на града. Няма данни за пострадали и разрушения.

Трима цивилни са били ранени при руски обстрел на село в украинската Запорожка област, според ръководителя на президентската администрация на Украйна Андрий Ермак. При атаки в град Запорожие са били повредени най-малко 16 сгради.

Според Владимир Рогов, представител на назначените от Москва власти в окупираните части на Запорожка област, украинските сили са унищожили училище в едно от селата в областта.
Според украинския доклад общо 16 германски компании са предоставили материали и услуги за тези оръжия. Износът, включително на електроника, изолационни материали и пластмаси, е осъществен главно през Китай, но също и през Централна Азия, Кавказ и Турция.

Тъй като продажбите са се осъществявали чрез фиктивни компании в транзитните държави, някои компании може дори да не са знаели къде отиват продуктите им, се посочва още в доклада.

Русия междувременно поиска незабавното освобождаване на високопоставен православен духовник, който е разследван за разпалване на религиозна омраза и толериране на руската агресия в Украйна, информира Ройтерс. Митрополит Павло беше в домашен арест от април насам, а в петък съдът в Киев постанови той да бъде преместен в следствения арест.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече случая „политическа проява на произвол и беззаконие“. Мярката беше променена, след като в четвъртък на свещеника бяха повдигнати нови обвинения след интервю, в което се твърди, че е отрекъл съществуването на Украйна като суверенна държава.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил вчера се обърна към папа Франциск, генералния секретар на ООН и други религиозни и политически фигури, за да търси подкрепа за задържания духовник.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 11 минути

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 2 часа

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 2 часа

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 2 часа

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 2 часа