Категории: Избори Варна

Коста Стоянов от „Възраждане“ представя концепция за доизграждане на веломрежата във Варна (КАРТА)

Реклама

Кандидатът за кмет на „Възраждане“ е работил по нея с екип от експерти и активни велосипедисти

Днес в град Варна се проведе пресконференция на „Възраждане“, на която кандидатът за кмет Коста Стоянов представи концепция за развитието на веломрежата в града, която е изготвена от екип от експерти и активни велосипедисти. На пресконференцията присъстваха Юлиян Губатов – общински съветник от групата на „Възраждане“ в Общински съвет Варна и председател на структурата на „Възраждане“ във Варна, Евгени Балев – председател на велоклуб „Спартак“, член на Общинска комисия по безопасност на движението в Общински съвет Варна, и Дилян Григоров – член на „Възраждане – Варна“, член на Общинска комисия по безопасност на движението в Общински съвет Варна и активен велосипедист.

На пресконференцията беше представена карта с велотрасетата във Варна

Коста Стоянов, който е кандидат за кмет на Варна, издигнат от „Възраждане“, поясни, че за него е изключително важно решенията, които ще взима, ако получи доверието на варненци, е да подобряват качеството на живот града. Едно от нещата, които трябва да бъдат постигнати според него, за да се случи това, е намаляването на вредните емисии и опазването на чистотата на въздуха.

„Немалко мерки в различни направления трябва да бъдат взети, за да се разреши този задълбочаващ се проблем и една от тях е довършването на веломрежата в град Варна. Ефектът след изграждането на първите велоалеи беше мигновен, много хора решиха да предпочетат велосипеда пред автомобила що се отнася до къси разстояния в града. Впоследствие се появиха и велокуриерите, които също допринасят за намаляване на трафика, по-малко вредни емисии и респективно по-чист въздух. В последните години започна и ерата на тротинетките (ИЕПС). Всичко това ни дава повод да сме уверени, че довършвайки велоалеите, ние ще получим един много по-достъпен за придвижване и по-чист град. С екип от експерти и активни колоездачи разработихме концепция за доразвиване на веломрежата в града. Сега ще помоля Евгени Балев и Дилян Григоров да прдставят пред Вас концепцията, която заедно изготвихме.“, каза Коста Стоянов.

Евгени Балев и Дилян Григоров представиха концепцията в детайли.

По наши оценки към момента в града липсват около 65% от нужните велоалеи за достигане на базисно ниво. На картата може да видите съществуващите велоалеи в син цвят, както и тези, които трябва да се изградят в червен цвят, също и необходими велопреминавания в обособени паркови и пешеходни зони, където това трябва да се случи по определен начин (с ниска скорост и с предимство за пешеходеца). Велоалеите, които предлагаме, ще обслужат най-спешните и най-труднодостъпните места в града, дори там където липсва градски транспорт.

Първото трасе – кв. Владиславово – Приморски парк

Велоалея, предвидена за бърз достъп от кв. „Владиславово“ до Западна промишлена зона, жп гара, Приморски парк, Градски плаж. Тази велоалея е предвидена да свърже велоалеята на бул. „Янош Хунияди“ с нова велоалея по бул. „Атанас Москов“, достигайки до ул. „Девня“, където по цялото протежение на езерния път да стигне до жп гара, след което и до входа на Приморски парк.

Връзки с други велоалеи:

  • с бул.“Янош Хуняди“ през „Сливница“ (нова);
  • с бул. „Владислав Варненчик“ (нова);
  • с бул. „Владислав Варненчик“ през ул.“Пеячевич“ (нова);
  • с бул. „Левски“ (изградена);
  • с бул. „Владислав Варненчик“ през бул.“Христо Ботев“ (нова);
  • с пешеходна зона (изградена);
  • с ул. „Преслав“ (изградена);

Второто трасе – кв. Аспарухово – Център

Велоалея, предвидена за бърз и безопасен достъп от кв. „Аспарухово“ до централната част на града. Много значима се явява велоалеята, свързваща южната част на града със северната. Единственият начин да се изгради велоалея е като тя се предвиди в проекта за ремонт на Аспарухов мост в сътрудничество с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Излизайки от мостовото съоръжение, алеята ще продължи по бул. „Христо Ботев“, достигайки централната част на града.

Третото трасе – Приморски парк

Тази алея има за цел да въведе ред с движението в парка, както и да свърже други трасета. С оглед на статута на парка, както и на зачестилите инциденти с пешеходци в парка, сме предвидили тази велоалея да преминава изцяло в периферната му част. По този начин ще спрем сегашния хаос с безразборно движещи се тротинетки и велосипеди, смущаващи почиващите в парка. Начало Басейн „Юлиян Ненов“ – край светофар „Почивка“.

Връзки

За пълноценно функциониране на веломрежата е необходимо да се изградят следните връзки :

  • Връзка „Елдом“ – Кръгово с „Атанас Москов“ по бул. „Владислав Варненчик“.
  • Връзка „Двете кули“– бул. „Сливница“ по бул. „Република“.
  • Връзка Езерен път – кв. „Победа“ по ул. „Пеячевич“ и бул. „Христо Смирненски“.
  • Връзка Приморски парк – ул. „Железкова“ по бул. “ Никола Вапцаров“.
  • Връзка СОУ „Найден Геров“ – ОУ“Васил Априлов“ по бул. „Генерал Колев“.
  • Връзка ХЕИ – УМБАЛ „Св. Марина“ по ул. „Подвис“ и по бул. „Христо Смирненски“.
  • Снимка: Възраждане

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 3 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 4 часа