in

Летящи таксита ще ни очакват на олимпийските игри в Париж

кадър: YouTube/AssociatedPress

Френските власти се готвят да предложат услуги на летящи таксита на участниците в Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г. Ако такситата действително бъдат разположени във френската столица, това ще бъде първата голяма демонстрация на летящата технология в реалния свят.

Някои разработчици на въздушни таксита присъстваха на неотдавнашното авиоизложение в Париж, за да покажат своите продукти и да потърсят подкрепа от индустрията. Една от присъстващите компании беше германската Volocopter, която планира да предлага летящи таксита по време на Олимпийските игри.

Но досега нито един производител на въздушни таксита не е получил правителствено одобрение за стартиране на услугата във Франция. Volocopter се надява да бъде първият. Но компанията все още трябва да проведе интензивни метеорологични тестове на своите самолети и да предостави хиляди страници документация на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз.

Ръководителят на компанията Дирк Хоке признава пред агенция Ройтерс, че получаването на одобрението няма да е лесно. „Да бъдеш първият не е разходка в парка…“, каза той.

Volocopter планира да проведе тестове на своите електрически въздушни таксита в различни условия в Германия през следващия месец, съобщават от LearningEnglish.

Хоке заяви, че освен притесненията относно правителствените одобрения, средата за компаниите за въздушни таксита също е изправена пред трудности, свързани с икономическото забавяне, което засяга света.

Робин Ридел е един от ръководителите на Центъра за мобилност на бъдещето към компанията за бизнес консултации McKinsey. Той заяви пред Ройтерс, че компаниите, създадени в подкрепа на проектите за въздушни таксита, са загубили около 30 % от стойността си през последните години. Освен това много инвеститори са решили да вложат пари в безпилотни самолети вместо в летящи таксита.

Експертите от бранша казват, че се опасяват, че тези борби могат да са сигнал за още финансови проблеми за много други компании, участващи в разработването на въздушни таксита.

Хоке – бивш топ мениджър в Airbus – е помислил за човека, който би искал да бъде първият пътник на неговите летящи таксита – френският президент Еманюел Макрон.

„Това би било супер невероятно“, каза Хоке пред Асошиейтед прес по време на авиоизложението в Париж. Той добави: „(Макрон) вярва в иновациите в градската въздушна мобилност. Това би било силен знак за Европа, ако видим президента да лети.“

Едно от петте планирани олимпийски пътувания ще кацне в сърцето на града на плаваща площадка на река Сена.

В началото пътуванията с въздушно такси вероятно ще бъдат кратки и скъпи. Това е така, защото ограничената технология на батериите ограничава разстоянието и броя на плащащите пътници, които самолетът може да превозва.

Дългосрочният успех на въздушните таксита ще зависи и от ефективните системи за управление на целия въздушен трафик в небето. Експертите твърдят, че тези системи ще се нуждаят от нови технологии, за да осигурят безопасност за всички пътници. С напредването на индустрията броят на въздушните таксита и безпилотните самолети се очаква да достигне милиони.

Хоук каза, че едно нещо е сигурно: „Това ще бъде напълно ново преживяване за хората“. Той добави: „Двадесет години по-късно (когато) някой погледне назад какво се е променило въз основа на това, и тогава ще го нарекат революция. И аз мисля, че сме на ръба на следващата революция.“

Превод и редакция: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/